De Sint-Janstoren in Sambeek.
De Sint-Janstoren in Sambeek.

De Sint-Janstoren hét pronkstuk van Sambeek

Algemeen 228 keer gelezen

SAMBEEK | Met overgrote meerderheid hebben de bezoekers van de Historische Avond van Sambeeks Heem op dinsdag 6 november de Sint-Janstoren gekozen als hét pronkstuk van het dorp. Het meer dan 530 jaar oude bouwwerk kreeg 47,8 procent van de uitgebrachte stemmen.

Tweede werd de aloude Elisabeth-hoeve aan de Zandsteeg, terwijl de derde plaats was weggelegd voor het voormalige raadhuis aan de Grotestraat. In totaal werden er 161 stembiljetten ingevuld in de overvolle grote zaal van gemeenschapshuis de Elsenhof. De bezoekers konden kiezen uit elf genomineerde pronkstukken. Het waren allemaal objecten die typisch bij Sambeek horen en waarmee het dorp zich onderscheidt van andere plaatsen. Acht pronkstukken waren voorgedragen door het bestuur van Sambeeks Heem, terwijl de laatste drie waren genomineerd door de inwoners van Sambeek zelf tijdens het Sint-Jansweekend en de Oogstdag van SMT.

Warme plek 
Aan het begin van de avond werden de elf pronkstukken nogmaals voorgesteld aan de aanwezigen, met daarbij het belang dat ze voor Sambeek hadden. In de pauze kon er gestemd worden en dat werd dus massaal gedaan. Dat de toren als winnaar uit de bus kwam, was niet zo zeer verrassend als wel een bevestiging van de warme plek die dit monumentale bouwwerk in de harten van vele Sambekenaren heeft. Tot de stemmers behoorde ook oud-Sambekenaar Marcos van Hooff, momenteel werkzaam als missionaris in Mozambique. Hij motiveerde zijn keuze voor de Sint-Janstoren onder meer door alle andere genomineerde objecten te koppelen aan dit bouwwerk midden in Sambeek. "De toren heeft vele Sambekenaren overleefd en zal ook mij overleven", zo liet hij weten. "Ik kan me Sambeek niet voorstellen zonder toren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant