De gemeenteraad van Cuijk stemde maandagavond in met de begroting voor 2019, inclusief een OZB-verhoging van dertig procent.
De gemeenteraad van Cuijk stemde maandagavond in met de begroting voor 2019, inclusief een OZB-verhoging van dertig procent.

Cuijkse gemeenteraad zegt 'ja' tegen OZB-verhoging; alleen VVD stemt tegen

Politiek 923 keer gelezen

CUIJK | Bijna de volledige Cuijkse gemeenteraad heeft vanavond ingestemd met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) van 30 procent in 2019. Alleen de VVD stemde uiteindelijk tegen. "Zo'n verhoging is niet uit te leggen aan de inwoners van de gemeente Cuijk", benadrukte VVD-fractievoorzitter Maartje Roelofs.

Door Martijn Schwillens

Behoudens de VVD en PvdA gingen alle partijen na acht uur vergaderen mee in het verhaal van het college van B en W dat er geen alternatieven voorhanden zijn om de bezuiniging van 1,8 miljoen euro anders om te buigen zijn dan door een forse OZB-verhoging door te voeren. "De draaglast van de Cuijkse burger wordt onevenredig verhoogd", sprak Rob Poel (PvdA). Toch stemde hij in 'zodat de andere zaken in de begroting wel gewoon uitgevoerd kunnen worden'.

Drie gemeenten onder één dak
Een motie van Liberaal LvC, ABC en PvdA om de drie ambtelijke organisaties van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert (CGM) onder één dak onder te brengen, werd aangenomen. Een soortgelijke motie werd onlangs al aangenomen in Mill. Als de gemeente Grave binnenkort ook instemt, kan een start worden gemaakt met de CGM-bundeling, goed voor een jaarlijkse bezuiniging van 250.000 euro (voor Cuijk). "Met deze motie is niet automatisch gezegd dat de ambtelijke organisatie in Cuijk wordt gehuisvest", waarschuwde burgemeester Wim Hillenaar. Van invloed op de OZB-verhoging is deze bezuiniging overigens niet.

Bieb naar Schouwburg?
De gemeenteraad drong er bij wethouder Joost Hendriks (CDA) op aan om onderzoek te doen naar privatisering van de Schouwburg en verhuizing van de bibliotheek naar de Schouwburg. Plannen om het consultatiebureau en de bibliotheek in Haps te sluiten, vonden geen meerderheid in de raad, die het afwezige raadslid Arthur Baudet 'onprofessioneel gedrag' verweet omdat bij de amendementen een staking van de stemming dreigde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant