Renuka van Gaal de Kunder met een aantal exemplaren van haar eerste boek 'Over leven'.
Renuka van Gaal de Kunder met een aantal exemplaren van haar eerste boek 'Over leven'.
interview

'Kracht en kwetsbaarheid gaan hand in hand'

Algemeen 440 keer gelezen

BOXMEER | Haar gevoel van binnen komt nu overeen met haar veerkrachtige en positieve uitstraling aan de buitenkant. Het was een heftige tijd, maar Renuka van Gaal de Kunder schreef zich er doorheen. Dwars door de pijn. In het boek 'Over leven' verhaalt de Boxmeerse over haar adoptie en jeugd waarin ze werd gepest, gediscrimineerd en zich eenzaam voelde. Een periode waarin ze – zoals de titel van het boek naar verwijst – moest overleven en geleerd heeft om trots op zichzelf te zijn. "Met mijn verhaal wil ik mensen inspireren om de confrontatie met zichzelf aan te gaan en kracht te halen uit hun verleden."

"Kracht en kwetsbaarheid gaan hand in hand." Het was de opmerking van een toeschouwer uit het publiek na afloop van de boekpresentatie in de Weijer in Boxmeer die haar is bijgebleven en de gevoelens op de kop af beschrijft van haar boek 'Over leven' vertelt Renuka. "Als je je kwetsbaar opstelt, maakt dat je krachtig. Ik ben altijd gesloten geweest, liet geen gevoelens toe. Vond dat moeilijk. Tijdens het schrijven van mijn boek liet ik dat stukje bij beetje toe. De puzzelstukjes zijn inmiddels op zijn plek gevallen. Voel me herboren en heb geleerd gevoelens binnen te laten." Aan de wieg van haar boek stond mede een uitzending van televisieprogramma Zembla over adoptiebedrog in Sri Lanka. In de jaren '80 zijn er duizenden kinderen, onder wie Renuka, geadopteerd uit het Aziatische land. Geboortedata, gegevens van biologische ouders en adoptieverhalen blijken bij velen vervalst. Zo ook die van Renuka, die als baby van drie maanden in 1982 naar Nederland kwam.

Keerpunt
Het nare gevoel dat ze had bij de ontmoeting met haar 'biologische ouders' in 2004 wordt bevestigd. "In mijn dromen had mijn moeder zwart lang haar, dat was in het echt anders. Ze zag er onverzorgd uit en ik voelde geen chemie. Niets. Het halve jaarsalaris dat ik gaf, was niet voldoende. Ze wilden meer. Ik heb daarop terug in Nederland het contact verbroken." De uitzending was zoals de Boxmeerse het noemt 'een keerpunt in haar leven' en vormde de drijfveer om te schrijven. De opgekropte gevoelens eindelijk onder ogen te zien.

Sterke mindset
"Ben altijd gevoelig geweest voor kritiek, liet liefde niet binnenkomen. Als iemand een compliment en commentaar gaf, luisterde ik alleen naar het commentaar. Ik ben opgegroeid met lieve ouders en een zorgzaam zusje, maar werd gepest, gediscrimineerd en in elkaar geslagen. Het heeft me gemaakt tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Je krijgt wat je aankunt, daar geloof ik stellig in. Hierdoor heb ik een sterke mindset gekregen", zegt Renuka die haar leven in dienst stelde van anderen en daarom koos voor een baan als maatschappelijk werkster.

Kiezelstenen
Ze voelde zich in die tijd eenzaam, neerslachtig en verdrietig. Lachte alles weg. Een houding die niet overeenkwam met de persoon die ze van binnen ervoer. In 2015 besluit ze zich in te zetten voor de komst van een buitenspeeltuin in Overloon, die dit jaar opende. De eerste ommekeer in haar leven en waar ze nog steeds dagelijks plezier uithaalt. Het boek gaf het laatste zetje. "De bakstenen in mijn rugzak zijn kiezelsteentjes geworden sinds ik het boek heb geschreven. Laatst zei mijn moeder tegen mij dat ze trots op me is en ze nu begrijpt hoe ik me heb gevoeld al die jaren. Dat ze trots op mij is heb ik altijd geweten, maar nu durf ik dat gevoel toe te laten."

Inspireren
Renuka is van plan meerdere boeken uit te brengen. "Ik heb veel meegemaakt en wil anderen inspireren en helpen met mijn verhalen", zegt ze. Om er met een glimlach aan toe te voegen: "Zou graag eens aanschuiven aan tafel bij De Wereld Draait Door zodat ik meer mensen kan inspireren om de confrontatie met zichzelf aan te gaan en kracht te halen uit hun verleden."

'Over leven' kost 15 euro en is te koop bij boekhandel van Dinter in Boxmeer of via de site renuka.jimdosite.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant