Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column koos

Organisatoren Taalhuizen niet laaggeletterd, wel 'n beetje dom

Algemeen 252 keer gelezen

Zelfs bij mensen die heel veel schrijven, zie ik het. Verkeerd gebruik van uitdrukkingen, gehannes met een d of een t. Het zijn veelal van die mensen die meer schrijven dan mij lief is. Maar ik heb de aangename vrije keuze om veel van dat geneuzel op Facebook of in de blaadjes en kranten niet te lezen. Zoals u ook de vrijheid hebt om dit wekelijkse stukje in De Maas Driehoek aan u voorbij te laten gaan. Ik doe ook maar wat, neem me niet kwalijk, ik ben van de straat.

Als ik dan weer eens die foute t voorbij zie komen, lijkt het me wat overdreven betrokkenen laaggeletterd te noemen. En wat als ik bijvoorbeeld de reacties op een stukje in De Gelderlander lees, barstend van de schrijf- en taalfouten? Zijn die mensen laaggeletterd? Hoeft niet. Veelal lijken die geschreven te zijn in de nachtelijke uren als de drank heeft toegeslagen en overdag weer een teleurstelling in het persoonlijk leven is opgelopen. Laaggeletterd hoeven die mensen nou niet meteen te zijn, wel heel erg dom. En bijna altijd anoniem schelden, heel erg laf dus.

Ik kijk nog wat verder om me heen, zie heel veel aardige mensen. Ik zoek verder, speurend naar laaggeletterden. Nee, niet naar analfabeten, want die kunnen helemaal niet lezen en schrijven. Laaggeletterden zijn mensen die, zo lees ik, veel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Heb ik ook wel eens.

Ik zoek en kijk om me heen. Want er worden Taalhuizen in de bibliotheken geopend om de laaggeletterden te helpen. Hard nodig kennelijk. Een op de acht mensen in het Land van Cuijk is laaggeletterd. In Bergen en Gennep hebben ze al langer taalhuizen. Was de nood daar dan nog hoger? Dit fascineert me. Ga je iemand die niet snel even een stevige brief foutloos kan schrijven meteen laaggeletterd noemen? Zal toch niet? Hebben we hier nou een groot probleem te pakken of heeft een slimmerik uit het leger van maatschappelijk werkers weer een leuke klus voor zichzelf weten te bedenken?

Ik blijf me verbazen, het staat er echt: 11.000 laaggeletterden in het Land van Cuijk. Zijn er dat over vijf jaar 5.000 minder omdat ze massaal naar de Taalhuizen zijn gegaan? Of is dit de categorie die zulke aankondigingen niet lezen, wel kunnen lezen, maar niet willen lezen? De organisatoren van de Taalhuizen zijn zeker niet laaggeletterd. Maar misschien wel een beetje dom. Of naïef.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant