Marco van de Plasse. (archieffoto: Aileen van Tilburg)
Marco van de Plasse. (archieffoto: Aileen van Tilburg)

De vergankelijkheid van een Zeeuws dorp

Algemeen 318 keer gelezen

ZONNEMAIRE/BOXMEER | Een verzonken stadje, het spoorloze archief van een nobelprijswinnaar, mysterieuze moord en een telefooncel. Op het eerste oog hebben ze niets met elkaar gemeen, maar de Boxmeerse Marco van de Plasse zag in dit alles toch een gezamenlijke deler: vergankelijkheid. Hij schreef er het boek 'Vergankelijkheid in Zonnemaire' over.

Vanuit zijn vakantiekeet in het Zeeuwse plaatsje Zonnemaire sprokkelde Marco van de Plasse de 27 essayachtige verhalen bijeen. Alle vertellingen - die worden ondersteund door illustraties van grafisch kunstenaar Saskia Eggink - spelen zich in en om Zonnemaire af. De schrijver toog door het dorpje, observeerde, sprak met inwoners en stond in nauw contact met het Gemeentearchief van Schouwen-Duiveland. Langs deze weg deed hij een aantal interessante 'ontdekkinkjes', zoals Marco ze noemt. Zo bleek de moord uit 1900 gepleegd door een veldwachter geen 'moord' te zijn. "Daar kwam ik met behulp van manuscripten en rechtbankverslagen achter", vertelt Marco. Het toont volgens hem de vergankelijkheid van het verhaal aan. "Alles is vergankelijk. Echt alles dat bestaat, verdwijnt en vergaat. Het is een continu proces van vergankelijkheid. Ik zie dat niet als iets sombers, eerder iets vernieuwends. Schrijf niet voor niets in de inleiding van het boek: 'lang-leve-de-vergankelijkheid.'"

Zeeuwse Boekenprijs
Dat vergankelijkheid breed is, bewijst Marco onder meer met de verhalen over het leven van een mug en de roestige Citroen CX-25 langs de dijk. In een van hoofdstukken staat Marco zelfs stil bij de vergankelijkheid van zijn boek. Op Schouwen-Duiveland wordt enthousiast gereageerd op het boek, dat is genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs. Het is de bedoeling dat de bundel in de eerder genoemde telefooncel in het boek komt te staan. Na wat rondvraag bleek deze namelijk een ruilbibliotheek te zijn. "Ik ben van plan het boek daartussen te zetten. Dat zou wel passend zijn" besluit Marco met een lach. 

'Vergankelijkheid in Zonnemaire' is verkrijgbaar bij Van Dinther en uitgeverij Reinaert in Boxmeer en Readshop Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant