Politiecontrole bij de Tango.
Politiecontrole bij de Tango. Foto: SK-Media

Gemeente Cuijk: 'situatie rond Project X-feest beheersbaar gebleven'

Algemeen 1.311 keer gelezen

KATWIJK/CUIJK | De gemeente Cuijk stelt vast dat de situatie rond het Project X-feest in Katwijk beheersbaar is gebleven. De noodverordening die in het gebied van kracht was, is in de loop van de nacht ingetrokken.

"Ik denk dat ik namens alle inwoners van Katwijk en Cuijk spreek dat we opgelucht adem kunnen halen. Tegelijkertijd stel ik vast dat er enorm veel werk moest worden verzet om Katwijk af te grendelen voor mogelijke groepen relschoppers en zo de veiligheid te waarborgen", vertelt burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk. "Vanuit de politie, maar ook vanuit gemeente, openbaar ministerie en andere diensten is alles op alles gezet om de situatie niet te laten escaleren. Daarvoor hebben we groot en met veel capaciteit ingezet. Een weloverwogen keuze die is gemaakt in samenwerking met de driehoek en op basis van informatie van de politie. De vraag of de ingezette middelen proportioneel waren, kan ik nu beantwoorden met 'ja'. Ondanks mijn oproep 'er is geen feest en er komt geen feest', vonden enkele honderden, hoofdzakelijk jongeren het toch nodig richting Katwijk te komen. Dankzij de inzet van met name de politie was de situatie echter volledig onder controle." De burgemeester betreurt het ook dat 'mensen die social media op dit soort manieren misbruiken, de gemeenschap op enorme kosten jagen'.

De burgemeester heeft inmiddels weer contact gehad met het gezin van het meisje waarvan haar uitnodiging werd gekaapt. Hij bedankt de inwoners van Katwijk en de ondernemers op het omliggende bedrijventerrein voor de manier waarop zij begrip hebben getoond voor de maatregelen die gisteravond zijn getroffen.

Vier aanhoudingen 
De politie heeft gisteravond vier personen aangehouden. "Eén van hen kon zich niet legitimeren, een andere verdachte beledigde een agent en twee anderen negeerden de aanwijzingen van de politie", aldus de politie. Ook heeft de politie vrijdag twee mannen aangehouden voor het aansporen van mensen naar Katwijk te komen. Het gaat om een 20-jarige man uit Someren die in zijn woonplaats werd opgepakt en een 19-jarige inwoner van Bergambacht. Hij werd in Rotterdam aangehouden. De politie kwam de mannen na digitaal onderzoek op het spoor. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Stopgesprekken
De politie kreeg ook zicht op een twintigtal jongeren die een minder nadrukkelijk aandeel leken te hebben in het opruien van jeugd om naar Katwijk te komen. Allemaal mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, verspreid over heel Nederland. Zij kregen vrijdag bezoek van de politie en met hen werd een zogenoemd stopgesprek gevoerd. Daarin werd duidelijk gemaakt dat als ze niet stopten met deze activiteiten, ze alsnog aangehouden zouden worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant