Samantha Regeer en Josée Lamée van Vrijwilligerspunt Boxmeer.
Samantha Regeer en Josée Lamée van Vrijwilligerspunt Boxmeer.

'Vrijwilligerswerk is waardevol om te doen'

Algemeen 603 keer gelezen

BOXMEER | Wegwijs maken en vraag en aanbod in vrijwilligerswerk bijeen brengen. Dat is wat Vrijwilligerspunt Boxmeer doet. Het punt merkt dat het aantal vrijwilligers ietwat terugloopt en dit wil het Vrijwilligerspunt, dat op verschillende plaatsen in het Land van Cuijk is gevestigd, graag onder de aandacht brengen.

Vrijwilligerspunt Boxmeer is onderdeel van Sociom. Naast een punt in Boxmeer zijn er punten in Sint Anthonis, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert. Samantha Regeer is de coördinator van Vrijwilligerspunt Boxmeer en vormt met vijf enthousiaste vrijwilligers het aanspreekpunt van de regio Boxmeer. In de bibliotheek in De Weijer kunnen belangstellenden vijf dagen per week terecht voor vragen en bemiddeling bij vrijwilligerswerk. Online beschikt het Vrijwilligerspunt over een vacaturebank met uiteenlopende vacatures; van taalcoach en gastvrouw tot activiteitenbegeleider en maatjes voor ouderen. Het vrijwilligerswerk is de laatste paar jaar flink aan veranderingen onderhevig. Niet alleen wordt er meer van vrijwilligers verwacht ook het aantal loopt terug. "Daarnaast verbinden mensen zich niet altijd meer langdurig aan een vrijwilligersproject. Ze doen vaker projectmatige taken, zoals een keertje een tuin onderhouden of een tijdelijke klus uitvoeren", zegt Samantha. "Bij het Vrijwilligerspunt zijn we momenteel aan het brainstormen hoe we het beste op deze trend kunnen inspelen. Wellicht dat we een fysieke kaartenbak met diverse vrijwilligersprojecten neerzetten waar geïnteresseerden contact kunnen opnemen met elkaar."

Waardevol
Waar nodig steunt het Vrijwilligerspunt met scholing en coaching. "We bieden vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers regelmatig gratis scholing. Onder meer hoe ze kunnen omgaan met de verwachtingen die bij vrijwilligerswerk komen kijken, het aangeven van hun grenzen of een instructie in alcohol schenken", vertelt Samantha. "Mochten mensen het fijn vinden dan kunnen we ze koppelen aan een coach. Deze helpt ze om op een laagdrempelige manier passend vrijwilligerswerk te vinden." Josée Lamée bemant op vrijdagmiddag de balie van het Vrijwilligerspunt in de bibliotheek. Iets wat ze met veel plezier doet. "Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Er komt het nodige bij kijken. Daar kan het Vrijwilligerspunt bij helpen. Wij vormen bij de balie het eerste aanspreekpunt en bieden mensen handvatten. Ook kunnen wij ze doorverwijzen naar een coach. Dat is fijn en gaat snel, we werken met korte lijntjes." Volgens Josée biedt vrijwilligerswerk voordelen. "Je bouwt een netwerk op en het is leuk om te doen. Vrijwilligerswerk kies je vanuit je hart en dat maakt het waardevol."

Vrijwilligerspunt Boxmeer is maandag tot vrijdag geopend van 13.00 tot 15.00 uur, met uitzondering van dinsdag. Dan is het Vrijwilligerspunt open van 10.00 tot 12.00 uur. www.sociom.nl/vrijwilligerspunt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant