De winnaars van de kerstgedichtenwedstrijd. V.l.n.r.: Rie-Anne van Raay, Riek Janssen, Piet Snijders.(foto: Tini Thijssen)
De winnaars van de kerstgedichtenwedstrijd. V.l.n.r.: Rie-Anne van Raay, Riek Janssen, Piet Snijders.(foto: Tini Thijssen)

Riek Janssen schreef mooiste Brabants kerstgedicht 2018

Algemeen 401 keer gelezen

BOXMEER | Winterduuster. Dat is de titel van het gedicht waarmee Riek Janssen uit Westerbeek afgelopen zaterdag de hoofdprijs pakte tijdens de finale van de wedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht van 2018.

De 65-jarige dichteres vestigde met haar overwinning een record: nadat ze drie jaar op rij (2014, 2015 en 2016) beslag legde op de eerste plaats, was het dit jaar de vierde overwinning voor de Westerbeekse. Riek Janssen veroverde de harten van de drie juryleden met 'Winterduuster', een kerstgedicht vol prachtige dialectwoorden en fraaie beeldspraken.

Indruk
Verrassende tweede werd Rie-Anne van Raay uit Boxmeer met het gedicht 'Unne zalige kerst', waarin de dichteres op gevoelige wijze de kerstbeleving van een dementerende grootmoeder beschreef. Het gedicht maakte niet alleen indruk op de jury, maar ook op de andere negentien finalisten. Zij kozen uit hun midden het gedicht van Van Raay als mooiste en kenden haar de traditionele deelnemersprijs toe. De derde prijs ging naar Piet Snijders uit Asten. Hij tekende in zijn gedicht 'Korsmus '44' de kerstsfeer van bijna 75 jaar geleden in zijn woonplaats, die toen net bevrijd was van het juk van de Tweede Wereldoorlog.

Finale
De finale van de schrijfwedstrijd om het mooiste Brabantse kerstgedicht werd dit jaar voor het laatst in Boxmeer gehouden. Na twaalf jaar hebben de organisatoren Mientje Wever en Carel Thijssen besloten te stoppen met het houden van het kerstevent. De twee hebben het stokje overgedragen aan een enthousiast groepje dialect- en kerstgedichtenliefhebbers in Lith. In dat kerkdorp van de gemeente Oss zal volgend jaar de finale worden gehouden. Voor hun inzet kregen Mientje en Carel tijdens de kerstgedichtenwedstrijd beiden een Speld van Verdienste van burgemeester Karel van Soest van Boxmeer uitgereikt. 



 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant