Rob Tonnaer (links) en Mayke Tonnaer.
Rob Tonnaer (links) en Mayke Tonnaer.

'Zou mooi zijn als cheerleading olympische sport wordt'

Sport 1.255 keer gelezen

BOXMEER | Binnen een halfuur was hij verkocht. Langer had Rob Tonnaer (35) uit Boxmeer niet nodig om verknocht te raken aan cheerleading. Sinds kort is hij samen met zijn vrouw Mayke Tonnaer bondscoach van het Nederlandse cheerleading team dat zich kwalificeerde voor het WK in Amerika. "Hopelijk is cheerleading in 2024 een olympische sport."

Waar hij acht jaar geleden met de nodige bedenkingen de uitnodiging accepteerde om de sport uit te proberen, is cheerleading nu een belangrijk onderdeel en tijdverdrijf in het leven van Rob Tonnaer geworden. Niet alleen is hij betrokken op regionaal niveau bij Partisans Athletics in Boxmeer, ook mondiaal draagt de Boxmerenaar ruim zijn steentje bij voor de groeiende sport. Zo richtte Rob Stichting Team Cheerleading Nederland in 2016 op en zet hij zich zowel op Europees als wereldwijd niveau als atletencommissielid in voor de sport. "Cheerleading wordt steeds bekender; het is een groeiende sport in Nederland. Ik merkte dat er mede daardoor behoefte was aan een duidelijke lange termijn visie voor de sport. Ik heb toen Stichting Team Cheerleading Nederland opgericht", zegt Rob die met Mayke al jaren als cheerleadersduo tot de nationale top behoort. De stichting wil het beste uit cheerleading halen en stelt elk jaar op basis van try-outs de gemengde Nederlandse cheerleading selectie samen. Jammer genoeg komt Rob af en toe nog vooroordelen tegen over de sport. "Sommige mensen denken dat we alleen met pompoms zwaaien, maar er komt veel meer bij kijken. Cheerleading is een echte teamsport. Niemand van het team kan een slechte dag hebben tijdens een wedstrijd; dat heeft direct effect op de uitvoering. Alles staat met elkaar in verbinding." Ook hoef je volgens de Boxmerenaar niet per se lenig te zijn om de sport te beoefenen. "In de basis kan iedereen cheerleaden. Door de meerdere posities en rollen is er voor elk type sporter voldoening te halen."

Olympische sport
Waar voorheen de winnende vereniging van het NK Cheerleading ons land in Amerika vertegenwoordigde, staat daar nu voor het eerst in 2019 de Nederlandse selectie in Orlando – het mekka van cheerleading - op het podium. "De afgelopen jaren was Nederland helaas niet altijd aanwezig op het WK. De winnende vereniging van het NK moest op eigen kosten naar Amerika afreizen, hetgeen niet voor iedereen weggelegd was. Met de komst van de stichting en het selectieteam willen we ervoor zorgen dat Nederland elk jaar vertegenwoordigd is op het WK en het team zich volledig kan richten op de sport", licht Rob toe. Met Mayke is hij druk doende de selectie klaar te stomen voor het komende WK, dat plaatsvindt op 24 april 2019. Door eveneens een juniorselectie van 12 tot 16 jaar te vormen, willen Rob en Mayke zorgen voor een goede talentendoorstroom in de sport. "De try-outs waren dit jaar erg succesvol. We hebben momenteel 19 atleten in het team, volgend jaar willen we de selectie uitbreiden naar 28 atleten zodat alle posities goed bezet zijn. Een gedeelte van de huidige selectie is nog nooit op het WK geweest. Nu doet de mogelijkheid zich voor om hen naar Amerika te begeleiden, dat is de kers op de taart", vertelt Rob. Hij hoopt dat cheerleading op de Olympische Spelen in 2024 een vast onderdeel is. "In 2020 is er een sportdemonstratie van cheerleading op de Olympische Spelen met als doel om er een olympische sport van te maken. Het zou mooi zijn als dat gebeurt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant