De entree van het Nationaal Veeteelt Museum in Beers.
De entree van het Nationaal Veeteelt Museum in Beers. Foto: Marsel Loermans

Nationaal Veeteelt Museum in Beers sluit deuren

Algemeen 588 keer gelezen

BEERS | Het Nationaal Veeteelt Museum in Beers heeft haar deuren moeten sluiten. Toch gloort er hoop voor het museum dat vanaf de oprichting in 1999 gehuisvest was in het oude ki-station van de ki-vereniging Land van Cuijk in Beers. Er zijn 'verregaande plannen voor een fusie'.

"Een en ander is het gevolg van de verkoop van de grond en gebouwen op de huidige locatie door CRV (Coöperatieve Rundveeverbetering) in Arnhem, de voormalige eigenaar en hoofdsponsor van het museum", legt museummanager Hans van Soest uit. "Daardoor moesten we op zoek naar een nieuwe locatie voor het museum. Helaas zijn we daar niet op tijd in geslaagd. Toch gloort er hoop voor een doorstart van het museum, omdat er inmiddels vergaande plannen bestaan om in de loop van 2019 te komen tot een fusie met het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld."

Wisselexpositie 
Dat het beide musea ernst is met deze fusie blijkt wel uit het feit dat het Nationaal Veeteelt Museum met een klein deel van haar collectie een wisselexpositie in het museum in Barneveld gaat inrichten. "Met deze expositie, die zaterdag 26 januari van start gaat, hopen we ons museum 'levend' te houden tot de fusie een feit is", vertelt conservator Harry Elsinghorst. "Daarbij hebben we er bewust voor gekozen de expositie te beperken tot slechts een onderwerp: Ons Prachtig Rund. Daarin laten we de geschiedenis van het rund zien. En tevens, de historische ontwikkelingen die de rol van het rund als producent van voedsel, in het bijzonder van melk, in de huidige maatschappij bepalen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant