De handbalsters van MHV'81 zijn koploper in de hoofdklasse. 'Als wij niet tegen al teveel blessures aanlopen, moeten we kampioen kunnen worden.' (foto: Günter Robbrecht)
De handbalsters van MHV'81 zijn koploper in de hoofdklasse. 'Als wij niet tegen al teveel blessures aanlopen, moeten we kampioen kunnen worden.' (foto: Günter Robbrecht)

'De prestaties van ons damesteam in de hoofdklasse vallen op'

Sport 510 keer gelezen

MILL | Het gaat goed met MHV'81. Het ledenaantal (200) blijft stabiel, de vrijwilligerspool daalt evenmin en het vaandelteam van de Millse handbalvereniging staat fier bovenaan in de hoofdklasse. "Laatst was ik bij de schilder in Wanroij. Zegt-ie: 'Gaat lekker bij jullie of niet?' De prestaties van ons damesteam vallen op", lacht trainer Rob van de Akker van MHV'81.

Door Martijn Schwillens

Van de Akker, die samen met Bas de Gier een trainersduo vormt, steekt zijn ambities voor de lange termijn niet onder stoelen of banken. "We willen een stabiele subtopper in de tweede divisie worden. Dat is volgens ons een realistisch doel. We hebben er na de degradatie twee jaar geleden voor gekozen om te gaan bouwen met de jeugd. Speelsters mogen bij ons fouten maken", vertelt Van de Akker. De Gier vult aan: "De teamgeest is uitstekend. Iedereen is bereid keihard te werken, elke wedstrijd weer."
Dat heeft geleid tot de koppositie in de hoofdklasse. Volgens beide coaches was dat geen keiharde doelstelling voor het seizoen. "We gingen voor de top-3 en we hadden een bepaalde speelwijze voor ogen die wij erin wilden slijpen. Dat is spelen om te winnen, een snelle eerste en tweede fase (bal snel naar voren, red.) en de fysieke strijd ontlopen. Anders lopen we onszelf stuk. We scoren gemiddeld 31 keer per wedstrijd en alle speelsters in ons team kunnen scoren. Dat helpt."
Ook zit het team conditioneel uitstekend in elkaar, verzekert Van de Akker. "We trainen drie keer in de week. Dat kan alleen als iedereen bereid is om veel in zichzelf te investeren en als het onderling klikt. En ze kunnen ook gewoon nog een bijbaantje hebben, want we spelen zaterdag altijd pas in de avonduren."

Piepjong
Dat het trainersduo voor een tactiek heeft gekozen waarbij fysieke duels worden geschuwd, is niet zomaar. Want het damesteam is jong, piepjong. "De gemiddelde leeftijd is 20,5 jaar, maar we hebben een paar 17-jarigen, een meisjes van zestien en inmiddels traint nog een speelster van de C-jeugd (15) mee. We zijn veel met de jeugd bezig. Natuurlijk zijn we een jong team, maar je ziet ook wel dat alle speelsters een jaar ouder en dus verder zijn dan vorig seizoen", weet Van de Akker. "Omdat dit team nog zomaar zeven/acht jaar mee kan en er ook in de jeugd veel talent aanwezig is, durf ik wel uit te spreken dat we uiteindelijk een subtopper in de tweede divisie kunnen worden. Uiteraard hopen we nog meer, maar dat hangt er mede vanaf of we ook interessant kunnen worden voor speelsters uit de regio, want met uitzondering van één of twee speelsters komt iedereen uit de gemeente Mill. Handbal is gelukkig de laatste jaren een stuk populairder geworden."

Vereniging
MHV'81 is grotendeels een damesclub, weet ook voorzitter Edwin van Schipstal. "80 procent van al onze leden is vrouw", erkent hij. "Voor onze jongenstak werken we samen met de clubs uit Uden en Boekel. Die tendens zien we overal, zelfs in de steden. Toch staat MHV'81 er uitstekend voor. Op elk vlak."

Nieuwjaarsbijeenkomst en thuiswedstrijd
MHV'81 houdt op zaterdag 19 januari de nieuwjaarsbijeenkomst in de kantine van sporthal De Looierij in Mill. Sportliefhebbers zijn welkom om het glas te heffen op 2019. "We hebben altijd een vaste kern van 70/75 supporters, maar we hopen zaterdag op een nog mooiere opkomst", vertelt Van Schipstal. Rondom de bijeenkomst vinden drie wedstrijden plaats, waarbij de dames van MHV'81 om 19.00 uur spelen tegen Houten DS1. Om 20.15 uur wordt geproost op het nieuwe jaar. De toegang is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant