Anas en Aida vertellen over hun geboorteland Syrië. (foto: Dorry Smeets)
Anas en Aida vertellen over hun geboorteland Syrië. (foto: Dorry Smeets)

'Je ziet lichtjes van trots in hun ogen als ze over hun land vertellen'

Algemeen 178 keer gelezen

GENNEP | Afgelopen woensdagavond gingen de bezoekers en betrokkenen van het Taalcafé een kijkje nemen bij de tentoonstelling in Het Petershuis. Wel dertig mensen stapten over de drempel van het museum, waar zij hartelijk ontvangen werden.

Door Dorry Smeets

Iedere tweede woensdag van de maand is er bij BiblioPlus in Gennep het Taalcafé voor mensen die elkaar willen ontmoeten en de taal beter willen leren spreken. Het thema is steeds anders. Deze keer werd er een uitstapje gemaakt. Medewerkers van Het Petershuis hadden speciaal voor hen hun deuren open gezet. Tot en met 3 februari is hier de tentoonstelling 'Ontmoeting' te zien, over de culturele diversiteit in Gennep. Negen landen worden daarbij uitgelicht met portretten, persoonlijke verhalen, informatie, kleding en gebruiksvoorwerpen. Vertegenwoordigers uit al deze landen werkten mee aan de totstandkoming ervan. Eén van hen is Russom Araya. Hij vertelt omstanders vol enthousiasme over zijn geboorteland Eritrea. "Leuk om dat aan anderen te laten zien. En ik vind het interessant om hier andere culturen te leren kennen." Ook Sajd Karami uit Iran doet zijn woordje; eerst wat onwennig, daarna een stuk vlotter. Carin Hoppenbrouwers, onder meer regisseur van het Taalcafé bij Biblioplus: "Ik heb er veel van opgestoken. Iemand vertelde hoe hij er acht jaar over heeft gedaan om van Eritrea naar Nederland te komen. Wat ik heel mooi vind, is dat je lichtjes van trots in hun ogen ziet als ze over hun land vertellen."

Over elkaar leren 
Anas Alkanakry kwam in 2015 met zoon van Syrië naar Nederland, zijn vrouw Aida volgde een jaar later met hun drie dochters. Aida vertelt over de tijd in Syrië toen er nog geen oorlog was. Ze spreekt de Nederlandse taal goed en is actief op verschillende fronten. "Ik help op twee basisscholen: bij De Ratel in de bieb en bij Maria Goretti als onderwijsassistente. Verder doe ik mee aan 'Samen Verder in Gennep' een groep die actief bezig is met integratie en geef ik Arabische les aan kinderen." Ze vindt het mooi dat je op deze tentoonstelling zoveel over elkaar kunt leren. Dit wordt bevestigd door Nieky Geurts, bestuurslid van Het Petershuis. "Wij zijn er voor de gehele gemeenschap. Het is belangrijk voor iedereen dat we dit laten zien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant