Platform Duurzaam Grave ziet kansen om bij de brug van Grave een waterkrachtcentrale te bouwen. (tekst en foto: Annelies Graafsma)
Platform Duurzaam Grave ziet kansen om bij de brug van Grave een waterkrachtcentrale te bouwen. (tekst en foto: Annelies Graafsma)

Platform Duurzaam Grave gelanceerd

Algemeen 326 keer gelezen

GRAVE | Het enthousiasme van de initiatiefnemers Peter Linders en Wilko van der Meer (Paul Willems moest afzeggen; red.) van het burgerinitiatief Platform Duurzaam Grave werkt aanstekelijk. Afgelopen woensdag waren dertig 'koplopers' aanwezig om mee te denken over de opties voor een energieneutraal en duurzaam Grave.

De initiatiefnemers willen een milieuvriendelijkere energievoorziening voor alle huishoudens in de gemeente Grave. Ze willen gesprekspartner van het college worden, duurzaamheid stimuleren en een platform zijn voor burgers die vragen hebben. Linders: "Hoe kun je wind, zon en andere natuurlijke bronnen gebruiken om Grave duurzamer te maken? We moeten honderd ideeën hebben om er één over te houden." Van der Meer benadrukt dat 'energieneutraal' op allerlei manieren mogelijk is: "In de wijk Estersveld zijn zonnepanelen geschikt, maar de historische binnenstad vraagt om een andere, specifieke aanpak. Zonnepanelen zijn hier niet mooi. Maar verduurzaming zou hier wel kunnen met een energiecoöperatie die bijvoorbeeld een waterkrachtcentrale bij de stuw exploiteert."

Kleine waterkrachtcentrale
Linders vult aan: "Op langere termijn, gedacht is rond 2028, wil Rijkswaterstaat de stuw en het sluizencomplex bij Grave vernieuwen. Dat is voor Duurzaam Grave een kans. We zitten aan tafel om mee te denken over een kleine waterkrachtcentrale bij de John S. Thompsonbrug." Wat dat aan energie oplevert, kunnen de initiatiefnemers nog niet zeggen. Het zal waarschijnlijk goed zijn voor een groot deel van de binnenstad van Grave, met tweemaal het vermogen van de waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Het college omarmt het initiatief van het platform, aldus Linders. De initiatiefnemers gaan een bestuur en werkgroepen formeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant