Kapel van Kasteelklooster Bronkhorst op de dag van de intentieverklaring samenwerking eigenaren van het Emmausklooster, kasteelklooster Bronkhorst en het Vincentiuskerkje. (foto: Annelies Graafsma)
Kapel van Kasteelklooster Bronkhorst op de dag van de intentieverklaring samenwerking eigenaren van het Emmausklooster, kasteelklooster Bronkhorst en het Vincentiuskerkje. (foto: Annelies Graafsma)

Drie-eenheid Velp aangepakt

Algemeen 537 keer gelezen

VELP | Roelofs en Haase projectontwikkeling Rijssen, heeft de restauratie van het Kasteelklooster Bronkhorst in Velp (gemeente Grave) afgerond. De projectontwikkelaar kocht Bronkhorst in 2018 aan, samen met het 'naastgelegen' Emmausklooster. Het daartussen gelegen Vincentiuskerkje (Kunst in het Kerkje) is in het bezit van de gemeente Grave.

Door Annelies Graafsma

In het rijksmonument Bronkhorst zijn veertig wooneenheden gerealiseerd. Deze zijn ondertussen bewoond. Nico Haase: "Onze 'kwartiermaker' Babs Jasper heeft de verhuur geregeld. Met mond-tot-mondreclame waren de veertig eenheden snel vol. De kapel is verhuurd aan galeriehouder Mark van der Linden. We willen meer in Bronkhorst. Met de verhuur van de kapel en de wooneenheden zijn we op de goede weg."

Samenwerking
De drie religieuze objecten in Velp vertellen samen tien eeuwen religieuze Brabantse geschiedenis. Op zoek naar een nieuwe bestemming voor deze drie-eenheid bracht de gemeente Grave eigenaren bij elkaar om samen aan een visie op de toekomst te werken. De Provincie Brabant heeft ondertussen de plek en de gebouwen van de kloosters en het kerkje aangeduid als 'Brabants Erfgoed'. Het plan Velp is opgenomen in de 'Erfgoedfabriek'. Als de drie partijen tot een goede samenwerking komen en de gebouwen exploitabel blijven, kunnen zij op financiële ondersteuning door de provincie rekenen. De definitieve samenwerkingsovereenkomst moet volgens Haase nog ondertekend worden. "Het gaat goed", zegt Haase. "Er moet nog wel van alles." Gedacht wordt aan het inzetten van de monumentale kloostertuin van Bronkhorst voor activiteitenbegeleiding of een beschermde woongroep. Voor Emmaus denkt hij aan kaas maken of bierbrouwen. Er is al een ambachtscentrum, maar dat is niet gericht op winst. In het Emmausklooster wil Haase meer shortstay-kamers realiseren. Over de doelgroep doet hij geen uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant