Muziekvereniging Sint Cecilia uit Sint Anthonis door de jaren heen. (foto's: Sint Cecilia)
Muziekvereniging Sint Cecilia uit Sint Anthonis door de jaren heen. (foto's: Sint Cecilia)

100 activiteiten voor 100-jarig bestaan

Algemeen 703 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Een 100-jarig jubileum, dat vier je niet elk jaar. Muziekvereniging Sint Cecilia uit Sint Anthonis laat deze bijzondere mijlpaal niet aan zich voorbij gaan en pakt groots uit. De jubilaris organiseert dit jaar daarom honderd activiteiten.

Wat begon als een grapje is uitgegroeid tot een serieus initiatief voor het organiseren van honderd activiteiten in het jubileumjaar van de jarige Muziekvereniging Sint Cecilia, die eigenlijk drie jubileums viert. Niet alleen bestaat het Harmonie-orkest 100 jaar, ook het Slagwerkorkest en Jeugdorkest vieren een feestje. "Dat is toevallig", zegt Marc Thijssen met een lach. De inwoner van Sint Anthonis is al sinds zijn jeugd lid van Sint Cecilia. Samen met medeleden Willeke Cornelissen, Maaike van Schooten en Werner Guzowski vormt Marc het comité Cecilia 100 die voor deze monstertaak staat. "De activiteiten zijn zowel klein als groot. Van een glaasje champagne bij een bestuursvergadering tot grote concerten", vertelt Willeke. Iedereen van Sint Cecilia wordt tijdens het jubileumjaar in het zonnetje gezet. Zo werden recent de vrijwilligers die het oud papier ophalen gehuldigd en kleine muzikanten in de dop getrakteerd op kinderchampagne.

Vertrouwde plek
MFA Oelbroeck in Sint Anthonis is de spil van de muziekvereniging voor Sint Anthonis en Ledeacker. Op bijna elke doordeweekse dag zijn er leden van de vereniging, die vernoemd is naar de godin van de muziek, te vinden in de multifunctionele accommodatie. "Sint Cecilia bestaat uit diverse orkesten en een opleiding waar we in eigen beheer muziekles aanbieden. We hebben twee blaasorkesten; het Harmonie-orkest en het Jeugdorkest. Daarnaast is er een Jeugdslagwerkgroep en het Slagwerkorkest", legt Marc uit. "Door het houden van al deze activiteiten zijn we erachter gekomen dat we al best veel doen", lacht Willeke die net zoals Marc van jongs af aan betrokken is bij de muziekvereniging. De grotere activiteiten zijn op te delen in vijf hoofdacts. De eerste staat voor zaterdag 9 februari op het programma. Dan treedt Sint Cecilia op tijdens het carnavalsconcert 'Zing a long uut ouw lief' in MFA Oelbroeck. "Daarnaast verzorgen we onder meer een Zomertour en ons vertrouwde Kerstconcert. Ook heeft elk jubilerend orkest zijn eigen jubileumconcert", weet Willeke. De muziekvereniging die 125 leden in de gelederen heeft, heeft zijn blik gericht op de toekomst om haar voorbestaan te kunnen waarborgen. Daarbij wordt een regionale samenwerking niet uitgesloten. "Er is onlangs een uitnodiging verstuurd aan muziekverenigingen in de buurt om de koppen hiervoor bij elkaar te steken", licht Willeke toe. Voor haar is Sint Cecilia – met een korte pauze tijdens haar studie – een vertrouwde plek. "Het is meer dan muziek maken. Je deelt lief en leed met elkaar. Ook toen ik in Veghel woonde, kwam ik naar Sint Anthonis om te repeteren." Marc sluit zich hierbij aan. "In het organiseren van de activiteiten gaat veel tijd zitten. Maar dat is het meer dan waard, het levert ons veel op." De teller van de activiteiten staat inmiddels op zeventien. Van elke bedrijvigheid wordt een foto gemaakt die op de Instagrampagina van Sint Cecilia staan. Deze is te vinden onder sintceciliasinttunnis. Kijk ook op de speciale Facebookpagina Cecilia100.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant