Afbeelding
Foto: SK-Media

Drie jaar celstraf voor man die zichzelf en tienjarige zoon bijna doodreed in Wanroij

112 1.249 keer gelezen

'S HERTOGENBOSCH/WANROIJ | Een 33-jarige man, die zijn tienjarige zoon bijna doodreed op een weg in Wanroij, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een poging tot doodslag op en mishandeling van zijn zoon. Hij kreeg een celstraf van drie jaar en een rijontzegging van vier jaar opgelegd. 

De man stapte in juni 2017 onder invloed van alcohol en hevig geëmotioneerd in de auto met zijn destijds tienjarige zoon. Hij had de jongen daarvoor geslagen en gedwongen bij hem in de auto te stappen. Zonder rijbewijs en met een hoge snelheid reed hij vervolgens op de Krommebeenweg, de weg van Sint Hubert naar Wanroij, toen hij de macht over het stuur verloor en daarna een paaltje en boom raakte. Bij het ongeluk raakten vader en zoon ernstig gewond. Het is nog altijd niet duidelijk of de jongen er fysiek bovenop komt. 

Poging tot doodslag
De rechter stelt dat de man niet zogeheten 'vol opzet' had om zichzelf en zijn zoon dood te rijden ondanks dat hij dat zei voordat ze in de auto stapten. Deze opmerking ziet de rechtbank als 'een emotionele gemoedstoestand van grote woede en wanhoop'. Wel is er volgens de rechtbank sprake van 'voorwaardelijk opzet' op de dood van de zoon. De man stapte onder invloed en vol emoties - hij had ruzie met zijn ex-vrouw gehad - in de auto. De rechtbank rekent de man aan dat hij onder deze omstandigheden in de auto stapte. "De verdachte was hierdoor niet in staat een auto te besturen, maar deed dit desondanks toch met een veel te hoge snelheid en op een relatief smalle weg met aan weerszijden veel bomen. Deze omstandigheden vergrootten de kans dat hij de controle over de auto zou verliezen en een ongeluk zou krijgen waarbij zijn zoon en/of hijzelf zou overlijden", aldus de rechtbank. Daarmee is er volgens de rechtbank sprake van poging tot doodslag. 

Weinig berouw
"Er mag van geluk worden gesproken dat de jongen het ongeval heeft overleefd. De verdachte beschaamde het vertrouwen dat zijn zoon in hem mocht stellen, diep. De jongen was afhankelijk van hem en was weinig weerbaar. Hij had dit als vader moeten beseffen. Hierdoor is de relatie tussen vader en zoon ernstig verstoord geraakt en dat kan de jongen nog jarenlang parten spelen in zijn persoonlijke ontwikkeling", oordeelt de rechtbank die de man ook vier jaar rijontzegging oplegde. In de ogen van de rechtbank toont de man weinig berouw en ook geen 'probleembesef en zelfinzicht'. Uit onderzoek van een psycholoog is gebleken dat de man een licht verstandelijke beperking heeft.  Dit is door de rechtbank meegenomen in de strafafweging.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant