Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column koos

Boxmeer heeft de koe in de kont gekeken. Proficiat!

112 350 keer gelezen

Hebt u dat ook wel eens? Je kijkt naar de afgelopen tien jaar en bedenkt dat je sommige zaken toch een beetje anders had moeten aanpakken. Het verhaal van de koe en de kont. Niet over zeuren, gedane zaken nemen geen keer, snel vergeten. Punt.

De gemeenteraad van Boxmeer had ook zon 'jammer dan'-momentje. Alleen zij deden dat niet nonchalant achterover hangend in de leunstoel, maar haalden er een extern bureau bij en richtten een enquêtecommissie in. Het ging over het plan van een Groninger om in Boxmeer een oncologisch ziekenhuis te bouwen. Het college van B en W was destijds enthousiast en de gemeenteraad steunde elke keer voltallig de besluiten over dit project. Jammer, het ging niet door, want de Groninger kreeg de financiering niet rond. De gemeenteraad gaf ook nog 73.000 euro uit om met die enquêtecommissie tot het 'jammer dan'-momentje te komen. Tot zover lijken die mensen in de gemeenteraad van Boxmeer net mensen. Zoals u en ik. Echter, zij zijn politici. Waar wij, u en ik, dan gewoon een keer slikken, een wijntje nemen en overgaan tot de orde van de dag, gaan politici op zo'n moment stoere taal uitslaan.

Wij, u en ik, weten dat die dingen nou eenmaal kunnen gebeuren. Politici willen dan paal en perk stellen, zodat het nooit meer mag gebeuren. Tja, zouden u en ik ook wel willen, maar wij weten beter. Dus komt zo'n enquêtecommissie met aanbevelingen. De meeste daarvan geloof ik wel, open deuren. Niks nieuws onder de zon.

Op één aanbeveling na. In hun streven om vanaf nu foutloos door het leven te gaan, stelt deze commissie dat de wethouder voortaan alleen grond mag verkopen volgens 'marktconforme prijzen'. Hij mag dus niet meer onderhandelen. Wat doet u als u een nieuwe auto wilt kopen en weet dat een bepaalde garage keihard de verkoopprijs vasthoudt, er geen autoradio of hippe velgen gratis bij wil doen? Juist: u gaat naar een andere garage. En wat doet een bedrijf dat grond wil kopen? Dat klopt niet meer bij Boxmeer aan. Danone in Cuijk en Arvato in Gennep hebben in werkelijkheid niet veel meer dan de helft van de grondprijs betaald. Omdat die gemeenten maar al te graag die bedrijven wilden hebben. Goed gedaan, Gennep en Cuijk. En wacht maar, er komen nog wel meer bedrijven naar jullie. Boxmeer heeft de koe in de kont gekeken. Proficiat!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant