Vier van de zes debutanten die de strijd om de titel van Koning van de Metworst aangaan. Vanaf links: Ryan Troost, Rick van Els, Tim Hendriks en Mees Gerrits.
Vier van de zes debutanten die de strijd om de titel van Koning van de Metworst aangaan. Vanaf links: Ryan Troost, Rick van Els, Tim Hendriks en Mees Gerrits.

'Het belangrijkste is om er plezier in te hebben'

Algemeen 1.531 keer gelezen

BOXMEER | Over een kleine twee weken is het zover; dan barst de Metworst los op carnavalsmaandag met de klanken van de hoornblazers vroeg in de ochtend. Dit jaar maken maar liefst zes 'Boxmeerse jonggezellen' hun debuut. Een bijzonder feit. We spraken met vier van hen over de komende race en hun vuurdoop.

Of ze het spannend vinden om hun debuut te maken? Neuh, nu nog niet. Maar op de zondagavond voor de Metworstrennen aanvangt op carnavalsmaandag gieren de zenuwen door hun lichaam, voorspellen de vier debutanten aan tafel in het café van Hotel Riche in Boxmeer. Een gezonde spanning. "Ik zal die nacht weinig slapen", reageert Ryan Troost (14). Zijn tafelgenoten knikken instemmend. Over iets minder dan twee weken maakt hij samen met Rick van Els (16), Mees Gerrits (12) en Tim Hendriks (15) zijn entree bij de strijd om de titel van Koning van de Metworst. Aan tafel ontbreken collega-debutanten Adwin Sap (24) en Nick Peters (26). Ook zij verschijnen voor het eerst met een renpaard aan de start op het Vortums Veld waar alleen 'Boxmeerse jonggezellen' mogen aantreden. Een jonggezel moet ongehuwd zijn, geboren binnen de gemeente Boxmeer en getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer. Bovendien moet de jongen lid zijn van de 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer'. Tijdens de Metworstrennen strijden ze om de Koningstitel. Een titel die ze een jaar met trots zullen dragen bij winst. Al van kleins af aan bezoekt het viertal de befaamde Metworstrennen. Dat ze ooit aan de paardenrace mee zouden doen, hadden ze nimmer bedacht. Mees kreeg het paardrijden net zoals Rick met de paplepel ingegoten. "Vanaf mijn derde rijd ik paard", zegt Mees met een lach. De Metworst is met de familie Gerrits verbonden. De opa, vader, oud-oom en oom van Mees verdedigden al eerder de familienaam. Ook bij Rick en Tim zitten Metworst-ruiters in de familie. De vader van Rick, Jan van Els, kroonde zich in 1991 en 1993 Koning. De opa van Tim, Jan Broeren, sleepte de felbegeerde titel in 1962 en 1964 in de wacht. Bij Ryan kwam paardrijden drie jaar geleden per toeval op zijn pad. "Ik keek de Metworstrennen vanaf het balkon bij een vriend van mijn vader toen iemand mij vroeg of ik mee wilde doen met de Metworst. Naderhand ben ik gevraagd of ik mee wilde paardrijden. Ik ben toen gegaan en vond het leuk. Sindsdien rijd ik paard." Ook Tim was na een paardrijles verkocht. De jonge ruiter traint nu elke dag. "Ik rijd bij een renstal in Duitsland. Vooral op zaterdagen heb ik veel te doen. Ik rijd dan 's ochtends en 's avonds paard en 's middags voetbal ik. Het is een beetje druk, maar ik doe het graag." Mees, Rick en Ryan trainen twee keer in de week bij dezelfde manege in Heijen.

Plezier
Ryan, Tim en Rick deden eerder al twee keer mee met de Knollenrit. Tim won deze in 2017. De strijd om de Koningstitel gaat een stuk sneller met snelheden vanaf 50 km (voor een halfbloed) tot 70 km (voor een volbloed) per uur. De vier ruiters kijken uit naar maandag 4 maart. Hoe ze hun kansen inschatten? "Iedereen heeft evenveel kans", stelt Rick. "Je moet ook geluk hebben met de loting en de wil hebben om te winnen." Los van kansen staat vooral een ding stipt op één. "Het is vooral belangrijk dat je er plezier in hebt", besluit Mees. Zijn mededebutanten beamen dat. Volgende week vind je Dé Metworstkrant in De Maas Driehoek met alle ins en outs over de eeuwenoude paardenrace. Kijk ook op www.metworst.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant