Deelnemers van Metameer aan de Junior Speaking Contest van links naar rechts: docent Annemarie Wammes, Nick, Maik, Wessel, Sofie en docent Sylvia Bates. (Foto: Metameer)
Deelnemers van Metameer aan de Junior Speaking Contest van links naar rechts: docent Annemarie Wammes, Nick, Maik, Wessel, Sofie en docent Sylvia Bates. (Foto: Metameer)

Junior Speaking Contest Metameer Stevensbeek

Algemeen 482 keer gelezen

STEVENSBEEK | Nick, Maik, Sofie en Wessel kozen twee of drie jaar geleden voor tweetalig havo/vwo op Metameer Stevensbeek en jenaplan Boxmeer. Deze vier leerlingen stonden in de regionale voorronde van de Junior Speaking Contest (JSC). Deze werd vrijdag 22 februari gehouden in Stevensbeek. Tweede- en derdeklassers van tweetalig havo en vwo uit de regio hielden hun zelfgeschreven speech in het Engels. Dit jaar schreven de deelnemers een speech over de vraag 'What makes the world go round?' De beste sprekers mogen naar de landelijke finaledag.

Simone, oud-leerling van Metameer Stevensbeek en jenaplan Boxmeer, heeft zelf ooit in de regionale voorronde van de JSC gestaan. Ze vertelt: "Ik was heel erg zenuwachtig. Dat kwam omdat ik van mezelf móest winnen. Halverwege mijn speech was ik de draad kwijt." Maar in de daaropvolgende jaren is ze enorm gegroeid. Vorig jaar won ze zelfs de Public Speaking Award. "Ik kon ook helemaal geen Engels toen ik van de basisschool kwam. Hooguit een beetje tellen. Tto is dan een beetje eng. Maar het is een mythe te denken dat iemand van de basisschool al direct goed Engels kan. Je groeit samen. Een Brits accent is voor mij iets natuurlijks. Wees niet bang, probeer het gewoon! Iedereen kan Engels leren. Ik kon het eerst ook niet."

Uit hun comfort zone stappen, een extra uitdaging zoeken. Tweetalig onderwijs (tto) is een bewuste keuze. Of leerlingen op de basisschool weinig of veel Engels hebben gehad; het is even wennen, maar iedereen kan tto kiezen. Na een half jaar onderdompeling in het Engels, schakelen leerlingen moeiteloos van Nederlands op Engels en andersom. Daarnaast is er volop aandacht voor internationale oriëntatie. Simone: "In het eerste jaar ligt de nadruk op het Engels. Daarna komt de rest. Ik heb dankzij het tto mijn eerste stappen gezet in een bredere bewustwording naar onze wereld. Ik ben mij ervan bewust dat iedereen ergens anders vandaan komt. Dat er cultuurverschillen zijn. Maar ook dat je niet alles van elkaar kunt weten."

Simone is door een pittige selectieprocedure gekomen voor de opleiding creative writing aan de ArtEZ Hogeschool in Arnhem. Niks met Engels? Nou nee, dat is niet helemaal waar. "Ik heb ervoor gekozen mijn hoorcolleges te volgen in het Engels. Ook veel literatuur is Engelstalig. Daarnaast heb ik bij tto geleerd hoe teksten in elkaar zitten en heb ik veel oude literatuur gelezen. Dit komt mij nu goed van pas," besluit Simone.

Metameer biedt tweetalig onderwijs voor havo en vwo in Stevensbeek en op jenaplan Boxmeer. Wie hiervoor kiest, krijgt meer dan de helft van de vakken in het Engels, van Cambridge opgeleide docenten en native speakers. Leerlingen met een vmbo-advies kunnen in Boxmeer ook kiezen voor tweetalig vmbo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant