Op de markt in Grave is de Rabo pinautomaat gesloten. Wethouder Peters zoekt naar een alternatief. (foto: Annelies Graafsma)
Op de markt in Grave is de Rabo pinautomaat gesloten. Wethouder Peters zoekt naar een alternatief. (foto: Annelies Graafsma)

"Pinautomaten beschouwen als explosieven"

Algemeen 516 keer gelezen

GRAVE | De drie grotere banken sluiten hun pinautomaten in de openbare ruimte in Grave. Binnen een of twee jaar besteden ze al hun pinautomaten uit aan één onafhankelijke organisatie: Geldmaat.

Door: Annelies Graafsma

De reden om de automaten weg te halen uit het straatbeeld is eenvoudig. Er is een forse stijging van het aantal plofkraken en contant geld wordt steeds minder gebruikt en dus ook minder opgenomen.

In Cuijk staat al een container van Geldmaat. Grave zoekt nog naar de beste plek. Wethouder Peters: "We kijken naar de mogelijkheden om zo'n Geldmaat-container te plaatsen. Hij kan niet overal staan. Pinautomaten moeten we tegenwoordig behandelen als een explosief. We gaan in het gebied Trompetterstraat-Lunetten het riool vervangen. We willen daarna het straatbeeld mooier maken en in die omgeving dan ook de container van Geldmaat plaatsen. Omwonenden hebben over het hele plan meegedacht, ook over de pinautomaat. We moeten op korte termijn een besluit nemen."

Ondernemers willen graag een afstortmogelijkheid voor kasgeld, zodat ze daarvoor niet naar Wijchen of Cuijk hoeven. Ook zij zijn in gesprek met de gemeente.

Peters is er niet zeker van dat 'afstorting' ook mogelijk is via de Geldmaat-organisatie. Beperken van risico's en de veiligheid van mensen wegen voor hem het zwaarst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant