Patricia de Ryck in haar kantoor in Boxmeer. (foto: Aileen van Tilburg)
Patricia de Ryck in haar kantoor in Boxmeer. (foto: Aileen van Tilburg)

'TwijfelMoeder' Patricia de Ryck presenteert boek

Algemeen 567 keer gelezen

SAMBEEK | Het is een spannende week voor kersverse boekenschrijfster Patricia de Ryck (35) uit Sambeek. Vandaag (dinsdag) maakt ze haar debuut met 'De Twijfelmoeder'; een boek over twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt ervaren rondom de vraag of je kinderen wilt. Voor Patricia bekend terrein. Ook zij twijfelde of ze moeder wilde worden.

Door: Aileen van Tilburg

Inmiddels is de twijfel bij Patricia helemaal verdwenen. Ze heeft een wolk van een zoon van bijna twee jaar oud. Maar vijf jaar geleden was dat wel anders. "Ik heb nooit rammelende eierstokken gehad of een tikkende biologische klok. Het gevoel was er gewoon niet. Daarom heb ik heel bewust moeten kiezen of ik wel of geen kinderen wilde."
Om die keuze makkelijker te maken, begon ze een blog: TwijfelMoeder. "Ik ging in gesprek met veel verschillende vrouwen met diverse ervaringen en standpunten rondom het krijgen van kinderen. Inmiddels heb ik heel veel verhalen gehoord. Uiteindelijk heb ik samen met mijn man een heel overwogen beslissing kunnen maken. Daar ben ik blij om. Nu hoop ik anderen te helpen een keuze te maken, wat dat ook mag zijn."
In Patricia's boek staan diverse ervaringsverhalen. "Ik heb meer dan zestig vrouwen gesproken. De redenen om te twijfelen zijn divers: angst dat je kind niet gezond ter wereld komt, je relatie, maar ook het klimaat of de huidige maatschappij zijn voor sommigen redenen om te twijfelen. Ik raad alle vrouwen aan om dit boek te lezen. Niet alleen als je twijfelt, maar ook om meer begrip te krijgen voor anderen. Een onschuldige opmerking kan soms een enorme wond achterlaten. Vragen wanneer iemand aan kinderen begint, is eigenlijk zo ongepast. Het is privé. Misschien wil iemand geen kinderen, misschien lukt het om medische redenen niet. Met mijn boek wil ik mensen geen richting in duwen. Het is belangrijk om voor jezelf een goede keuze te maken. Het is goed als het taboe verdwijnt en we het er eerlijk over kunnen hebben."
Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij HarperCollins Holland. "Ik heb nooit de ambitie gehad om een boek te schrijven, maar toen ik benaderd werd, vond ik het een hele eer. Ik heb de afgelopen maanden keihard gewerkt, zodat het boek voor de Boekenweek met als thema 'De moeder de vrouw' in de winkel ligt. Een pittige klus, maar ik ben super blij met het resultaat."

Het boek De Twijfelmoeder verschijnt in Nederland in België. De presentatie is donderdag 14 maart van 17.00 tot 19.00 uur in De Weijer in Boxmeer. Wil je erbij zijn? Meld je aan via info@twijfelmoeder.nl. Meer info op www.twijfelmoeder.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant