Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Wat vindt het provinciebestuur nou eigenlijk van Zwarte Piet?

Algemeen 227 keer gelezen

COLUMN KOOS | Vergeef me mijn gebrek aan openheid maar ik ga hier nu echt niet vertellen op welke partij ik volgens de provinciale stemmenwijzer zou moeten stemmen. Vreemd clubje kwam eruit. Gelukkig verscheen als tweede wel mijn voorkeur-partij.

Of ik er nu uit ben? Niet echt. Want net als u vraag ik me met regelmaat af waar ze in die statige provinciehuizen nou precies mee bezig zijn. Gaan we het merken als de komende vier jaar andere partijen de dienst uitmaken? Voorlopig is mijn grootste zorg dat ik straks niet domweg vergeet te gaan stemmen.
Die stemwijzer is een raar ding. Op allerlei stellingen reageren partijen heel anders dan ik had gedacht en vaak hebben ze geen mening. Neem bijvoorbeeld de stelling dat de kwaliteit van pillen op festivals moet worden gecontroleerd. Tja wat vind ik daarvan? In dit verband ook niet zo interessant, want de provincie heeft daar helemaal niks mee te maken. Valt mee dat er geen stelling over Zwarte Piet bij zit.
De provincie gaat vooral over de wegen buiten onze dorpen, maar niet de snelwegen. Nou, volgens mij is dat aardig op orde. En de provincie houdt toezicht op de gemeenten. Niet nodig, want dat doen wij zelf wel één keer in de vier jaar. De commissaris van de koning bemoeit zich stevig met de benoeming van onze burgemeesters. Maar op de commissaris kunnen we niet stemmen, dus daar hoeven we ons nu ook even niet druk om te maken.
Diezelfde commissaris bemoeit zich zeer zeker wel met de gemeentelijke herindelingen, ook al is het officiële standpunt van de provincie dat de gemeenten dat zelf maar moeten uitzoeken. Dus daar gaan die verkiezingen ook al niet over.
Toch vertimmert de provincie Noord-Brabant per jaar voor ruim een miljard, de Limburgers houden het op 650 miljoen. Dus toch wel verstandig als we met zijn alleen een oogje in het zeil houden.
Wij hebben hier wel vaak de pech dat we met twee provincies te maken hebben. Dat schiet niet op. Denk bijvoorbeeld aan provinciale bijdrage aan de trein, of een fietsbruggetje over de Maas bij Cuijk. Op zo'n moment krijg je inderdaad het gevoel dat we aan de verkeerde kant van de Middenpeelweg en te ver boven Venlo wonen. Te ver van de paleizen die provinciehuis heten.
Vandaar dat gevoel van u en mij? De provincie is erg ver weg.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant