Afbeelding

Mattheüspassie in Sint Martinuskerk Gennep

Algemeen 256 keer gelezen

GENNEP | Het Bach Collegium Rhenanum voert op zondag 31 maart om 14.00 uur, onder muzikale leiding van Hans Linnartz, de Mattheüs-passie van J.S. Bach (BWV 244) uit in de Sint Martinuskerk in Gennep. Zoals bekend is de Mattheüs-passie één van Bach's onnavolgbare meesterwerken: het lijden en sterven van Jezus samengevat in een partituur vol muzikale dramatiek en expressie. Muziek maken is een geschenk, maar Bach spelen en Bach beluisteren is een nog groter geschenk.

Het Bach Collegium Rhenanum, bestaande uit Nederlandse en Duitse zangers, zangeressen en instrumentalisten, is een in Bach gespecialiseerd ensemble dat al ruim zeven jaar met veel plezier 'Abendmusiken' verzorgt in de St. Vitusstiftskirche in Hochelten. Omdat deze kerk te klein is voor de uitvoering van dit prachtige meesterwerk als ook omdat het Bach Collegium Rhenanum graag een keer op Nederlandse bodem zou willen optreden, zal de Mattheüs-passie dit keer in de Sint Martinuskerk in Gennep klinken.

Het jaar 2019 is in Gennep uitgeroepen als het jaar van de ontmoeting, een jaar waarin verschillende culturen in diverse activiteiten bijeen worden gebracht. Als uniek grensoverschrijdend ensemble vindt het Bach Collegium Rhenanum het dan ook een eer om - juist in dit ontmoetingsjaar – de Mattheüs-passie in Gennep uit te voeren.

Dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Hans Linnartz. Hans studeerde filosofie, muziekwetenschappen en blokfluit bij Frans Brüggen in Amsterdam, was docent blokfluit, schoolmuziek en muziekpedagogie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij leidinggaf aan de afdelingen oude muziek, kerkmuziek, muziekpedagogie, schoolmuziek en orgel. Ook was hij waarnemend directeur. Daarna verruilde hij Den Haag voor de positie van rector aan de muziekacademie van Basel. Muzikale activiteiten in kleinere barokensembles mondden uit in concerten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, ook in samenwerking met vele prominente uitvoerenden van oude muziek in Nederland en België. In Nederland was Hans Linnartz dirigent van koren als de "Bach cantorij Baarn", het "Groot Nicolaaskoor" en de "Schola Cantorum Eemland". Sinds hij in Kleef woont hanteert hij de dirigeerstok o.m. als oprichter en leider van het "Bach Collegium Rhenanum".

De kaartverkoop loopt tot 28 maart via Bruna Gennep, Zandstraat 56B, 6591 DD in Gennep (kaarten middenschip 20 euro, kaarten zijbeuk 15 euro, kaarten kinderen tot 14 jaar, studenten en gehandicapten 12,50 euro). Ook is er een mogelijkheid om digitaal een kaartje te kopen via www.bachcollegium.jimdo.com. Ook is er nog kaartverkoop bij de ingang van de kerk, voorafgaand aan de Mattheüs-passie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant