Het merendeel van het burgerpanel zou de trein pakken als het openbaar vervoer goedkoper wordt.
Het merendeel van het burgerpanel zou de trein pakken als het openbaar vervoer goedkoper wordt. Foto: x

'Openbaar vervoer moet goedkoper worden'

Algemeen 2.009 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Reizen met de trein is niet altijd een pretje op de Maaslijn. De treinen kunnen overvol zijn en conducteurs hebben al een aantal keer reizigers op het perron moeten laten staan. Daarnaast rijden bussen niet overal in het Land van Cuijk. Hoe kan het openbaar vervoer in deze regio verbeterd worden? In samenwerking met TopOnderzoek raadpleegde De Maas Driehoek haar burgerpanel in het Land van Cuijk en peilde hun mening over het openbaar vervoer in de regio.

49 procent van het burgerpanel reist een enkele keer per jaar met het openbaar vervoer. Slechts 8 procent van de respondenten begeeft zich dagelijks tussen de forenzen. "Ik reis met het openbaar vervoer omdat dit goedkoper is dan met de auto. Dit omdat ik de helft vergoed krijg van mijn werkgever. Het wordt wel steeds duurder, dus ik begin te twijfelen", laat iemand weten die vraagtekens zet bij de vele storingen en de treinen die 'vol zitten op bepaalde tijden'. Dat is in een notendop ook meteen samengevat waar het volgens het gros van de panelleden aan schort in het openbaar vervoer. Bovendien vindt 57 procent van het panel dat niet alle plekken goed beschikbaar zijn met het openbaar vervoer. Een enkeling verkiest de auto boven de bus of trein om op tijd zijn of haar werk te bereiken omdat 'er een gebrek aan garantie is om tijdig de bestemming te bereiken'. Een auto is makkelijker in gebruik vindt 57 procent van de respondenten. Reden voor het reizen met het openbaar vervoer zijn onder meer de goedkope treinkaartjes van winkelketens zoals het Kruidvat, het niet beschikbaar hebben van een auto, geen rijbewijs en het kunnen nuttigen van alcohol. In de knelpunten van het openbaar vervoer zitten de genoemde verbeterpunten van de respondenten om het OV te verkiezen boven een auto. Op de vraag of het openbaar vervoer in de gemeentes binnen het Land van Cuijk goed geregeld is, is 26 procent het oneens en 22 procent het zeer oneens. "De trein naar de Randstad is redelijk goed geregeld. Lokaal is het OV niets'', klinkt het. Daar kan volgens de respondenten een flinke inhaalslag worden gemaakt. Betere aansluitingen, het frequenter inzetten van bussen, minder vertraging en uitval bij de trein worden genoemd als oplossingen. Evenals het goedkoper maken van het openbaar vervoer. Wordt aan dat laatste scenario voldaan, dan is 59 procent van het burgerpanel bereid om vaker met het openbaar vervoer te reizen.

Alle uitkomsten van de raadpleging zijn na te lezen op: www.tiplandvancuijk.nl. Daar kun je ook inschrijven voor ons burgerpanel en de volgende keer zelf meepraten over hete hangijzers in de regio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant