Het bedrijf van varkensboer Peters in Escharen. (foto en tekst: Annelies Graafsma)
Het bedrijf van varkensboer Peters in Escharen. (foto en tekst: Annelies Graafsma)

Varkensboer uit Escharen voor de rechter

Algemeen 1.608 keer gelezen

ESCHAREN | Omwonenden van de varkensstal aan de Lageheiweg  in Escharen zien de varkenshandel van de familie Peters het liefst vertrekken. Omwonenden en de familie Peters zagen elkaar, in aanwezigheid van de gemeente Grave,  vorige week dinsdag 19 maart voor de rechtbank in Den Bosch.

De gemeente Grave spande tegen varkenshandel Peters uit Haps een zaak aan. Het draait in eerste instantie om een luchtwasser en luchtkanaal bij de varkensstal. Deze zou te breed zijn. Maar Peters wil meer. Hij wil "nog" een stal op hetzelfde terrein. Het gaat om de plek van een oude stal, waar ooit 900 varkens stonden; daar wil hij fors uitbreiden. Er staan, volgens de omwonenden, nu meer dan 2000 varkens in de bestaande nieuwe stal. Familie Peters wil dit aantal tegenover deze krant ontkennen noch bevestigen. De rechter heeft veel vragen over de nodige vergunningen.

Volgens omwonenden is Peters in oktober 2018 begonnen met "illegale bouwactiviteiten".  De buurt drong aan op handhaving. De gemeente controleerde en legde een bouwstop op. De varkenshandel van Peters vecht deze bouwstop aan. Door het handhavingsverzoek zijn de omwonenden nu als partij aangemerkt. Ze hadden grote moeite om de stukken rondom het dossier van de gemeente te krijgen. Wethouder Peters heeft, na een gesprek met het ondertussen opgerichte buurtcomité, volop openheid beloofd. Ook over de OBND zijn de buurtbewoners niet tevreden: 'Zij handhaven onvoldoende'. Buurtbewoner: 'Wij zijn door puur toeval er achter gekomen dat er uitbreidingsplannen waren, terwijl er verschillende handhavingstrajecten door overlast bij de gemeente liepen'. 

Zeven gezinnen wonen dichtbij de varkensstal. De varkenshandelaar en zijn familie wonen zelf in Haps. Peters bedrijf komt dagelijks naar Escharen voor werkzaamheden: varkens afvoeren, mest afvoeren en silo's vullen. Naast de stallen staat een bedrijfswoning. Die staat leeg. Een familielid van de varkenshandelaar vertelt dat de woning binnenkort door een van de familieleden bewoond gaat worden.

De gezinnen hebben last van stank, lawaai en van aan- en afrijdende vrachtauto's. Ze zijn tegen uitbreiding van nog een stal met varkens. Het contact met de varkenshandelaar is slecht. Een buurtbewoner: 'We zijn door het bedrijf niet geïnformeerd over de uitbreidingsplannen. De activiteiten zijn illegaal en we maken ons zorgen over onze gezondheid. En dan is er nog meer dan het varkensbedrijf. Achter de stallen verbouwde Peters vorig jaar bloemen waaronder lelies en gladiolen, die met pesticiden worden bespoten. Zo komt alles hier samen: stank, ammoniak pesticiden en fijnstof. En dat terwijl dit beschermd gebied is'.  

De rechter merkt tijdens de zitting de vele aanwezigen op. Hij wijst erop dat de eigenaar verplicht is met omwonenden in gesprek te gaan. Volgens de dochter van de varkenshandelaar hebben ze  contact gehad met een omwonende. Dat wordt meteen door de aanwezigen tegengesproken. De rechter besluit over zes weken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant