De oversteekplaats aan de Lavendel, nabij de Cuijkse Tuinen, baart omwonenden en gebruikers zorgen.
De oversteekplaats aan de Lavendel, nabij de Cuijkse Tuinen, baart omwonenden en gebruikers zorgen. Foto: Martijn Schwillens

Zorgen over verkeersveiligheid bij speeltuin Cuijkse Tuinen

Verkeer en vervoer 1.330 keer gelezen

CUIJK | Omwonenden van de nieuwe speeltuin Cuijkse Tuinen in de wijk Heeswijkse Kampen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid bij het nieuwe stadspark. De gemeente deelt die zorgen, maar ziet niets in aanvullende maatregelen. "Ik houd regelmatig mijn hart vast", aldus Dorien Smits.

Door Martijn Schwillens

Om de verkeersveiligheid bij de Cuijkse Tuinen te waarborgen, is bij de planvorming van het stadspark een extra zebrapad aangebracht op de kruising Lavendel-Bostulp. Deze kruising valt binnen de 'schoolzone-markering' die automobilisten alert moet maken op de aanwezigheid van kinderen. "Dit zebrapad ligt zo'n 150 meter omlopen van de oversteek naar de Meidoorn om de Meidoorn te bereiken. We kunnen voetgangers niet verplichten om deze oversteek (tegenover De Waai, red.) te gebruiken", laat een gemeentewoordvoerder weten.

'Elke keer schrikken'
Dorien Smits, moeder van twee kleine kinderen, wijst vanaf een bankje naar de ukkepuk die met zijn fietsje aan de hand de oversteek maakt op de Lavendel. Zijn moeder loopt naast hem. Een automobilist komt met hoge snelheid het tweetal tegemoet, maar remt op tijd. Hij steekt zijn hand op als excuses voor het harde remmen. "Dit gebeurt zo vaak", zegt Smits. "Sowieso houden veel automobilisten op de Lavendel zich niet aan de snelheid, maar het ergste is dat ze zich er niet van bewust zijn dat veel jonge kinderen hier spelen en ineens de weg op kunnen schieten."
Omwonenden en vaste bezoekers van het park laten weten de zorgen van Smits van te delen. Dat doet wethouder Gerard Stoffels (ABC) ook. "Maar de verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij de weggebruiker zelf. Het eigen gedrag veroorzaakt 90% van de ongelukken. Regelmatig wordt op de Lavendel een zogeheten Smiley geplaatst om weggebruikers te confronteren met hun snelheid en er worden regelmatig tellingen (aantal verkeersdeelnemers, categorieën plus snelheid) gehouden en deze worden besproken om af te stemmen of en welke maatregelen effectief kunnen zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant