In de huisartsenpraktijk in Afferden is meer tijd voor patiënten. (foto: Jos Gröniger)
In de huisartsenpraktijk in Afferden is meer tijd voor patiënten. (foto: Jos Gröniger)

Provincie steunt Afferdens gezondheidsinitiatief

Algemeen 519 keer gelezen

BERGEN / AFFERDEN | De extra aandacht voor de patiënten, het versterken van de sociale cohesie en aandacht voor de woonomgeving bevordert de positieve gezondheid van mensen. In het Bergense kerkdorp Afferden wordt aangetoond dat het loont. Het initiatief van huisarts dr. Hans Peter Jung en Afferden Samen Beter kan rekenen op een provinciale steun van 80.000 euro.

Foto: Jos Gröniger

In het kader van het plan Samen op weg naar een gezonder zorglandschap werd in eerste instantie om 150.000 euro gevraagd. Het verzoek werd deels gehonoreerd. Met 80.000 euro is de werkgroep (waarvan Huisartsenpraktijk Afferden, Afferden Samen Beter, gemeente Bergen, Syntein en Jonge Honden deel van uitmaken) tevreden. Is Afferden is daarom met een aangepast programma aan de slag gegaan.
Samen op weg naar aan gezonder zorglandschap richt zich nu op de verbetering van de gezondheid van burgers, verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg, het verlagen van de kosten voor die zorg en het welbevinden van professionals in de gezondheidszorg.
De benaming zorglandschap lijkt te zinspelen op de ontwikkelingen van een gezondheidscentrum. Daaraan denkt de werkgroep nu niet. De nadruk ligt op het welbehagen van de inwoners van Afferden. De positieve gezondheid knipoogt ook naar de natuur. Er worden voorzieningen gerealiseerd waarmee de sociale samenhang versterkt wordt. Dat kunnen bankjes zijn in het park maar ook wordt gedacht aan naamsaanduidingen in het dialect. In huisartsenpraktijk Afferden besteden de huisartsen meer aandacht voor de patiënten. In een consult trekt dr. Jung cs. meer tijd uit voor de spreekuurbezoekers. In die consulten worden problemen eerder gesignaleerd en is er meer aandacht. Het voorkomt onnodige ziekenhuisbezoeken. Voor die werkwijze ontvangt de huisartsenpraktijk tegenwoordig een vaste vergoeding van de ziektekostenverzekeraars. "Daarmee besparen we deze partijen jaarlijks 325.000 euro", zegt dr. Jung.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant