Bouke de Bruin.
Bouke de Bruin.

Gedreven en toch nuchter: wethouder duurzaamheid Bouke de Bruin

Algemeen 931 keer gelezen

Bouke de Bruin is bijna een jaar wethouder duurzaamheid van de gemeente Boxmeer. Ze pakt dit onderwerp met een mix van gedrevenheid en nuchterheid aan: "We moeten onze kop niet in het zand steken, maar ook zeker niet de kop gek laten maken".

Waarom is het goed om een wethouder duurzaamheid te hebben?
"Er is in dit college voor een aparte wethouder gekozen omdat we duurzaamheid en klimaatverandering echt heel belangrijk vinden. We hebben te maken met wereldwijde trends, maar ook met regels die op Europees niveau voor ons worden bepaald. Via de landelijk- en provinciale politiek komt alles richting onze gemeente. Het is mijn taak om dit te vertalen naar lokale doelen en onderwerpen. En deze onderwerpen hebben te maken met bijna alles waar de gemeente over gaat, van het verduurzamen van gemeenschapshuizen tot meer groen zodat hete zomers beter te verdragen zijn.

Als wethouder met specifiek dit onderwerp kan ik er voor zorgen dat er voor duurzaamheid op al deze gebieden de volle aandacht blijft. En voor mij persoonlijk is het een dynamisch onderwerp waar ik, ook letterlijk, goed mijn energie in kwijt kan".

Met welke onderwerpen op het gebied van duurzaamheid is de gemeente nu bezig?
"Een paar voorbeelden waar verenigingen, inwoners en ondernemers direct mee te maken hebben, zijn het aanbieden van energiescans voor gebouwen van sportverenigingen, het met lokale ondernemers organiseren van energiecafés en het ondersteunen van initiatieven van inwoners voor vergroening.

En er zit ook nog aardig wat in de pijplijn. Zo doen we bijvoorbeeld onderzoek naar het inrichten van een duurzaamheidsloket, zodat mensen op een vaste plek informatie kunnen krijgen.

Verder zijn we bezig met lespakketten voor scholen, want jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Ook onderzoeken we de mogelijkheid van gezamenlijke inkoop van zonnepanelen en isolatie voor inwoners. Dat wil ik wel het liefst met lokale ondernemers organiseren.

Maar duurzaamheid gaat niet alleen over nu, maar vooral ook over lange termijn. We zijn achter de schermen bezig met plannen voor doelstellingen die we in 2050 willen gaan behalen.

Gaat het duurzamer maken van hun huis de inwoners van Boxmeer niet heel veel geld kosten?
"Mijn motto is: "We moeten onze kop niet in het zand steken, maar ook zeker niet de kop gek laten maken". We gaan niks verplichten en we begrijpen best dat een investering terugverdiend moet kunnen worden. We willen mensen informeren wat ze zelf kunnen doen en hoe we samen onze omgeving duurzamer kunnen maken. Om daar bij te helpen, hebben we bijvoorbeeld een duurzaamheidslening in het leven geroepen.

Wat doe je zelf daar al aan?
"Sinds ik wethouder duurzaamheid ben, kijk ik natuurlijk nog kritischer naar mijn eigen gedrag op dat gebied. We hadden kort daarvoor al ons huis nog beter geïsoleerd en zonnepanelen geïnstalleerd. Verder pak ik zoveel mogelijk de fiets. Alle beetjes helpen. Maar wat vooral heel leuk is, we worden thuis steeds bewuster van wat duurzaamheid betekent. Het is echt een onderwerp geworden, bij ons aan de eettafel. Samen met de kinderen hebben we het hier de laatste tijd heel vaak over. Van de opbrengst van de zonnepanelen, klimaatspijbelen door scholieren, tot en met 'gaan we dit jaar met het vliegtuig op vakantie?' Omdat dit onderwerp ook op school actueel is, leeft het echt bij jongeren, en dus ook bij ons thuis."

Wat wil je na deze vier jaar wethouderschap bereikt hebben?
"Veel meer dan waarschijnlijk in een paar jaren haalbaar is. De echte doelen liggen veel verder dan die vier jaar dat ik wethouder ben. Het is wél belangrijk dat we nu volop starten en de schouders eronder zetten. Ik wil onze gemeente in elk geval een stukje mooier en duurzamer achterlaten dan toen ik startte. En dat we onze inwoners echt hebben kunnen helpen duurzamer te zijn en te denken."

Meer informatie of advies over duurzamer maken van uw huis? Kijk op
www.brabantwoontslim.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant