Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Sint Anthonis op het nippertje gered van de hongersnood

Algemeen 765 keer gelezen

COLUMN | Als je in je eigen dorp nog niet eens meer een supermarkt heb, waarom zou je je dan in hemelsnaam nog druk maken over een gemeentehuis dat dreigt te verdwijnen. Kijk, als je één keer in de zes jaar naar het gemeentehuis moet om een paspoort op te halen of je zoveelste kind aan te geven, lijkt me dat nog wel te doen. Voor een paspoort of een kindje erbij, heb je zo'n ritje van een paar kilometer extra wel over.

Maar je sesamzaad zal maar net op zijn, dat is andere koek.
Een supermarkt is de graadmeter voor bestaansrecht. Mill heeft er drie, Grave vier, St. Anthonis heel even niet ééntje. Dan ben je natuurlijk snel uitgediscussieerd. Opheffen die boel!
Er gloort hoop. Men zegt dat Leo, zoon van Jan, de tent vandaag weer open mag doen. Hij had een akkefietje met Marleen de burgemeester. Leo opent of heropent zo ongeveer elke week een toko, dus die laat zich de kop niet gek maken over de een of andere vergunning. Buiten de waard gerekend, Leo, want Marleen laat niet met zich sollen. De vergunning voor de verbouwing was niet in orde, dus mocht de vernieuwde super nog niet open. Concurrent Emté had net het loodje gelegd in St. Anthonis, dus stond St. Anthonis op de rand van de hongersnood. Marleen ging persoonlijk, net als veel van haar onderdanen, hamsteren in Oploo.
Toch een beetje slordig van Leo. Of hebben de ambtenaren hier liggen mierenneuken? Ik ben niet zo van de gulden middenweg, maar kies daar nu wel voor.
Leo moet in het vervolg gewoon wat eerder aan zijn papierwerk beginnen. Hij zal ondertussen toch wel weten dat een brandweer-adept niet met zich laat spotten. In Boxmeer brak er paniek uit toen bleek dat de ijsbaan (erg brandbaar, dat begrijpt u wel) niet 4.00 maar 3.60 meter van het gemeentehuis af stond, om maar eens iets uit de weerbarstige praktijk te noemen.
Moet de burgemeester dan maar niet zo flauw doen? Misschien, de kans dat de Leo's supermarkt in elkaar zou storten, zal niet veel groter dan één promille zijn. Ongeveer net zo groot als de kans dat de chauffeur van een monstertruck met zijn onding op Haaksbergens dorpsplein uit de bocht vliegt.
Hadden we een stotterende Marleen voor snorrende tv-camera's zien uitleggen dat ze niet zo moeilijk tegen Leo wilde doen.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant