Femmie Koppers, Carin Hoppenbrouwers, Antoinette Bongers, Hermien Esselink en Aicha Zahidi.
Femmie Koppers, Carin Hoppenbrouwers, Antoinette Bongers, Hermien Esselink en Aicha Zahidi.

Gilde Bergen schiet statushouders te hulp

Algemeen 857 keer gelezen

NIEUW-BERGEN | Het Gilde Bergen gaat statushouders in de gemeente helpen bij de integratie. Ze hebben daarvoor een subsidie van maar liefst tienduizend euro ontvangen vanuit het regionale project 'Gewoon Goed Samen Leven'.

Met deze subsidie gaat Gilde Bergen de ouderlijke statushouders beter en intensiever betrekken bij het onderwijs van hun kinderen. Daarbij werkt Gilde Bergen samen met openbare Daltonschool De Klimop en kinderopvangorganisatie 't Kienderbenkske in Nieuw-Bergen. Een centrale rol is daarvoor weggelegd voor Aicha Zahidi. Regelmatig treedt zij als tolk op bij onder andere oudergesprekken. Zij gaat haar vaardigheden als tolk professionaliseren. Basisscholen, maar ook huisartsen kunnen een beroep op haar doen. "Het is van groot belang dat gesprekken op een goede manier vertaald worden", onderschrijft Femmie Koppers van 't Kienderbenkske. Zelf moest Aicha als kind als tolk fungeren tussen instanties en haar ouders. "Geen ideale situatie. Een kind moet kind kunnen zijn. Bovendien deed mijn broertje het in eerste instantie. Totdat mijn ouders erachter kwamen dat zijn rapporten niet zo goed waren als hij deed voorkomen", grapt ze.

Het geld wordt verder gebruikt voor de aanschaf van tien chromebooks waarop kinderen spelenderwijs de taal kunnen leren. "Het project is uniek in de regio", weet Wim Strolenberg, beleidsadviseur van de gemeente Bergen. "Het zou mooi zijn als het zich als een olievlek uitspreid." Antoinette Bongers van De Klimop vult aan: "Het is mooi dat we subsidie ontvangen, maar de goede contacten onderling zijn minstens zo belangrijk."

Gewoon Goed Samen Leven
Gewoon Goed Samen Leven is een initiatief van zeven gemeenten in Noord Limburg (Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) en de provincie Limburg. Vanuit dit project worden vrijwilligersinitiatieven ondersteund die de sociale integratie van statushouders bevorderen. Kijk voor meer informatie op
www.gewoongoedsamenleven.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant