Binnen de volleybalsport is er veel waardering voor de manier waarop FAST zich manifesteert in de Eredivisie.
Binnen de volleybalsport is er veel waardering voor de manier waarop FAST zich manifesteert in de Eredivisie. Foto: Jos Gröniger

'We zijn het afgelopen seizoen een stuk stabieler geworden'

Sport 168 keer gelezen

GENNEP | De volleybalsters van FAST hebben een prima seizoen achter de rug. De derde jaargang in de Eredivisie werd door het samenwerkingsverband van Flamingo's (Gennep) en Activia (Sint Anthonis) eind april afgesloten op een vijfde plaats. "We zijn tevreden over het afgelopen seizoen", blikt trainer Harmen Bijsterbosch van FAST terug.

Door Martijn Schwillens

Bijsterbosch vindt het te ver gaan om te stellen dat de eindklassering een felicitatie waard is. "Het is een goede prestatie, maar felicitaties deel je uit bij het behalen van een prijs", zegt hij. "Het bereiken van de Kampioenspoule was onze doelstelling en die hebben we behaald. Er is dus wel reden tot tevredenheid. Ook over de manier van spelen. Voorafgaand aan de Kampioenspoule hebben we aangegeven dat we wilden dat de speelsters meer moesten gaan genieten. En als kritische trainer had ik natuurlijk ook wat aandachtspunten. Zo startten we vaak te zwak aan een wedstrijd en hadden we moeite met het spel maken. Daarin hebben we stappen gezet. Dit leidde onder meer tot stunts tegen Eurosped en VC Sneek. Tegen Sliedrecht Sport (kampioen) hebben we gedaan wat we moesten doen, maar zat een stunt er helaas net niet in."

Populariteit
Binnen de volleybalsport is er veel waardering voor de manier waarop FAST zich nu al drie seizoenen op rij manifesteert in de Eredivisie. "Om de verrichtingen van FAST live bij te wonen weet het publiek de weg naar de thuisbases in Gennep en Sint Anthonis te vinden. Drie jaar geleden zijn we gepromoveerd en vorig seizoen hebben we tegen degradatie gevochten. We zijn stabieler aan het worden. Als trainer houd je je bezig met de doorontwikkeling van het team, niet zozeer of je meer publiek kunt trekken. Wel is het zo dat we als team bewust ervoor gekozen hebben om de wisselwerking met het publiek te zoeken. Als het fanatisme vanuit het veld overslaat op de tribunes, merk je soms wel dat speelsters het maximale uit zichzelf weten te halen."

Veel respect
Dat FAST eredivisie speelt, lijkt inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar mag gerust een wonder heten. De speelsters krijgen enkel wat reiskosten. "Bij sommige clubs krijg je een ruimere vergoeding, maar er is niemand die in Nederland kan leven van het volleybal. Iedereen heeft er een baan of studie naast. Ook de stafleden. Daarom heb ik ook zoveel respect voor die meiden, want ze staan allemaal vier avonden in de hal en in het krachthonk om zich te ontwikkelen. De basis van het team voor volgend seizoen staat en we zijn met meerdere speelsters uit de regio in gesprek om ze te interesseren om de overstap naar FAST te maken. Ook willen we meer doorstroming van onderaf realiseren. Daarom trainen en spelen de talenten van Activia op gezette tijden ook met ons mee."
Bijsterbosch geeft aan 'op te willen passen met klasseringsdoelstellingen'. "We gaan volgend seizoen weer voor kwalificatie voor de Kampioenspoule, maar het gaat mij om de manier waarom we ons doorontwikkelen. Als we stappen blijven zetten, volgen de resultaten vanzelf."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant