Eline in Kenia. Ze wil graag nog eens terug!
Eline in Kenia. Ze wil graag nog eens terug!
interview

Eline (13) loopt Vierdaagse voor waterpompen in Kenia

Algemeen 441 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Eline Vijverstra (13) uit Sint Anthonis loopt dit jaar voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse. Dat doet ze samen met haar moeder Alice van Bergen. Het duo loopt niet alleen voor de fun, ze hopen ook zoveel mogelijk geld op te halen voor Namelok, een stichting die waterpompen realiseert in het Afrikaanse land Kenia.

Door: Aileen van Tilburg

Eline zag afgelopen februari met eigen ogen hoe ver Kenianen soms moeten lopen voor schoon drinkwater. Samen met haar moeder reisde ze af naar het Afrikaanse land om daar bij verschillende locals te logeren. Alice: "Ik ben leerkracht van groep acht en in die hoedanigheid ben ik twee keer met Teachers4Teachers naar Kenia geweest. Toen heb ik veel mensen leren kennen met wie ik altijd contact heb gehouden via WhatsApp. Uiteindelijk ben ik in 2018 nog een keertje alleen terug gegaan. Eline is altijd al erg geïnteresseerd geweest in reizen. Toen ik haar dit jaar vroeg of ze met mij mee wilde, twijfelde ze geen moment."

Zo gezegd, zo gedaan en tijdens de carnavalsvakantie gaan moeder en dochter samen op reis. Ze logeren bij mensen thuis en dat was toch wel even wennen. "Er is vaak geen stromend water en elektriciteit", vertelt Eline. "Daarnaast eten mensen met hun handen en zitten ze op de grond. Heel anders dan in Nederland." Eline is onder de indruk van de Keniaanse mentaliteit. "We hadden ballonnen meegenomen en het was zo mooi om te zien hoe blij de kinderen daarmee waren. De mensen daar hebben heel weinig, maar zien er zo gelukkig uit."

"Keniaanse kinderen; dolgelukkig met
een ballon"

Alice is op haar beurt onder de indruk van hoe goed haar dochter zich aanpast aan de, voor haar, onbekende cultuur. "Dat had ik natuurlijk wel verwacht, anders had ik haar niet meegenomen. Toch was ik onder de indruk. Eline bleek veel beter Engels te spreken dan ik dacht", lacht Alice. "Ze maakte ook super gemakkelijk contact met kinderen daar. Ze speelden samen spelletjes, hartstikke leuk om te zien."

Alice en Eline gingen met maar liefst 115 kilo bagage op pad. Veruit de meeste kilo's bleven in Kenia. "We hadden vooraf veel speelgoed ingezameld. Dat hebben we afgegeven aan een schooldirectrice in Kenia die ik tijdens eerdere reizen heb leren kennen. Zij heeft een prachtig plan; namelijk een combinatie van een weeshuis en een school realiseren. En dan niet zo grootschalig, maar juist in een hele huiselijke sfeer", legt Alice uit.

Stichting Namelok
Tijdens de reis kwamen Alice en Eline veel goede initiatieven tegen waarvoor ze graag geld in zouden willen zamelen. Toch kozen ze voor Stichting Namelok. De stichting wordt gerund door Ferdi en Inge, twee plaatsgenoten. Zij wonen het grootste gedeelte van het jaar óók in Sint Anthonis. Drie maanden per jaar verkassen ze naar Kenia om daar waterpompen te realiseren. Eline maakte al eerder kennis met de stichting toen ze in groep zeven van de basisschool meedeed met het project 'wandelen voor water'. Alice vertelt: "Per pomp hebben ze zo'n duizend euro nodig. Het mooie aan de stichting is dat zij alles samsam doen. Dat betekent dat de Kenianen ook zelf hun handen uit de mouwen moeten steken. Zij zorgen voor de graafwerkzaamheden en Namelok verzorgt de pomp. Een mooi systeem, omdat je zo samen de verantwoordelijkheid draagt."

Doneren
Inmiddels zijn moeder en dochter druk bezig met trainen. Ze gaan dertig kilometer lopen. Alice gaat mee als begeleider. Mensen die hun actie een warm hart toedragen kunnen een donatie doen via de website https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars, zoek op Eline Vijverstra. "Nu we voor dit goede doel meedoen, moeten we de Vierdaagse wel uitlopen!", lacht Alice.
Op de vraag of ze nog eens terug gaan naar Kenia, hoeven ze beiden niet lang na te denken: "Absoluut! En dan het liefst met ons hele gezin", besluiten moeder en dochter met een lach.

Eline en haar moeder Alice aan het oefenen voor de Vierdaagse.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant