Derde divisionist JVC Cuijk sloot een veelbewogen week afgelopen zondag af met een kansloze thuisnederlaag tegen OFC. (foto: Gerno de Haas)
Derde divisionist JVC Cuijk sloot een veelbewogen week afgelopen zondag af met een kansloze thuisnederlaag tegen OFC. (foto: Gerno de Haas)

Als gezond verstand overwint, speelt JVC Cuijk na de zomer in de derde klasse

Voetbal 3.758 keer gelezen

CUIJK | Tijdens een extra Algemene Ledenvergadering op maandag 13 mei zullen de leden van JVC Cuijk worden bijgepraat over de toekomst van de de Cuijkse voetbalvereniging, die sinds de eeuwwisseling altijd in de top van het amateurvoetbal heeft gespeeld. Waar de (nabije) toekomst voor JVC ligt, is echter ongewis.

Het geld is namelijk op in Cuijk. Zoals dat in het verleden al vaker het geval was op sportpark De Groenendijkse Kampen. In 2014 voorkwam een historische en lucratieve reeks in de KNVB-beker (JVC Cuijk bereikte de kwartfinales, red.) nog een financiële strop, maar niet veel later doemde alsnog het scenario van een faillissement op. Logische verklaring: te veel dure spelers tegenover te weinig inkomsten. Met veel kunst- en vliegwerk kon een financiële ondergang echter worden voorkomen. De bestuursleden uit die tijd zijn vertrokken, net als drie grote hoofdsponsors die de Cuijkse vereniging de afgelopen twintig jaar financieel ondersteunden. Cuijk is geen Enschede, dus aankloppen bij de gemeente (die al moeite heeft om budget te vinden voor vervanging van een kunstgrasveld) is geen optie. Bovendien trekken de thuiswedstrijden nauwelijks publiek.
Het huidige clubbestuur heeft de harde lessen uit het verleden geleerd en trekt nu dus een streep onder de ambities van de technische commissie, die achter de schermen al de eerste versterkingen voor het nieuwe seizoen vastlegde en met voormalig clubman Jorrit Ritzen een nieuwe assistent-trainer op het oog hard. "Met de huidige hoofdsponsor liggen nog geen zekerheden voor het volgende seizoen vast. De spelersvergoedingen worden betaald vanuit een stichting die onder meer financieel gevoed wordt door een business-club. Het ledenaantal van deze groep ondersteuners en de opbrengsten hiervan zijn gaandeweg teruggelopen. De consequentie die het JVC-bestuur hieraan verbindt, is dat er voor het komende seizoen nog geen nieuwe contracten afgesloten kunnen worden met spelers en staf", luidt de verklaring van het JVC-bestuur op de berichtgeving in de media afgelopen week. "Het bestuur betreurt de ontstane situatie (...) maar het kan niet zo zijn dat middelen of zekerheden van de vereniging ingezet worden. Het aanzuiveren van tekorten uit het verleden heeft de eerste prioriteit."

Gevolgen
Wijze woorden van het bestuur, die echter niet zonder gevolgen zullen blijven. Een financiële injectie zal zich snel moeten aandienen, want een exodus is in de maak. Furkan Alakmak, Dani Centen en Jurre Grotenhuis zijn slechts drie voorbeelden van spelers die hun heil elders zoeken en hoofdcoach Ferdi Akankan gaat waarschijnlijk bij Woezik aan de slag. Bijkomend nadeel is dat de aangetrokken nieuwelingen alsnog eieren voor hun geld zullen kiezen.
JVC Cuijk wacht feitelijk twee mogelijkheden: volgend seizoen aantreden met een sterk verzwakte (jeugd)selectie in de Derde Divisie of terugtrekken en van het zaterdagelftal het nieuwe selectieteam maken, mede in de wetenschap dat jongens als Stan Broenland, Jacky Chi en Ali Özdemir de overstap maken naar het zaterdagelftal. Oftewel topvoetbal zonder potentie of opnieuw beginnen in de derde klasse. De keuze lijkt eenvoudig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant