Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Houd op met geneuzel, wethouder, omarm de grote jongens

Algemeen 468 keer gelezen

COLUMN | Paniek in de tent! Uit een recent onderzoek is gebleken dat erg veel jongeren die studeren of gestudeerd hebben, uit ons Land van Cuijk vertrekken. Dat heet braindrain. Wat is er nieuw? Ik weet niet beter dan dat vorige generaties studerenden ook al naar de grote steden trokken. "Ik zou best terug willen komen", zei een 29-jarige naar Amsterdam vertrokken slimme jongen tegen mij. "Maar hier vind ik niet de baan die ik nu heb."
Aha, werk dus. Dat een clubje onroerendgoedjongens onlangs met veel tamtam oreerden dat er te weinig nieuwe huizen worden gebouwd, zou dus wel eens niet ons grootste probleem kunnen zijn. In delen van Limburg, Drenthe en bijvoorbeeld Friesland tik je voor een habbekrats een dijk van een woning op de kop. Waarom verkassen de afgestudeerden daar toch niet heen? Zorg eerst voor werk waar die slimme jongens en meiden wat aan hebben. Jij denkt dat onze gemeentebestuurders daar weinig over te vertellen hebben? Misschien toch wel. Ik begrijp dat ze de komende maanden met hun burgers in gesprek willen om te horen wat die vinden wat de nieuwe gemeente Cuijk/Boxmeer/St. Anthonis moet gaan doen. Daar krijg ik jeuk van. Want zullen jij en ik alvast een lijstje maken van die flut- of vanzelfsprekende onderwerpen? Dat schiet niet op.
Zouden onze politici/bestuurders nou eens even zelf hun verstand willen gaan gebruiken? En doen waarvoor we ze gekozen hebben? Namelijk nadenken en beslissingen nemen over relevante zaken. Ik moet de eerste nog zien die zijn hand opsteekt om zijn zegje te doen over vergrijzing, leegloop en braindrain. Asjeblieft, kijk eens om je heen. Plichtmatig leggen burgemeesters en wethouders nu hun bedrijfsbezoekjes af en keren dan welgemoed met flesje wijn of bosje bloemen huiswaarts. Ga nou eens echt in gesprek met de grote jongens. Er zitten hier fantastische bedrijven met heel veel mooie banen. Vraag hoe de gemeente kan meewerken of kan bevorderen dat ze samen nóg mooiere zaken ontwikkelen. Ter meerdere eer en glorie van de afgestudeerden. Weet een gemiddeld Boxmeers raadslid dat van de 2.000 werknemers bij MSD 40% HBO- of universitair geschoold is? Dáár liggen kansen, in ieder geval heel wat meer dan bij het geneuzel in de dorpshuizen wat jullie van plan zijn. Omarm die grote jongens. Nee, dat is geen ongeoorloofde staatssteun. Dat is nadenken over een wezenlijke taak: banen, hoogwaardige banen. En die onroerendgoedjongens bouwen dan vanzelf.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant