DE N324 in Grave wordt woensdag officieel geopend. (foto en tekst: Annelies Graafsma)
DE N324 in Grave wordt woensdag officieel geopend. (foto en tekst: Annelies Graafsma)

Zonnepanelen op fietspad N324 bij Grave

Algemeen 455 keer gelezen

GRAVE | Op woensdag 15 mei is het zover: de officiële opening van de N324, van de Ecoduct Maashorst (Oss) tot aan de brug over de Maas bij Grave. Na een paar jaar van 'werk aan de weg' is vorige week, 5 mei de N324 helemaal vrij gegeven. De aanpak van de aannemer BAM wordt geroemd om de goede communicatie.

Het meest innovatief is niet de rijweg, maar het fietspad naast de weg bij Grave. Tussen de Stoofweg en de Elisabethstraat zijn zonnepanelen (Wattway) aangebracht in het wegdek. De door passerende fietsen opgewekte stroom wordt gebruikt voor oplaadpunten voor elektrische fietsen en lichtmasten.
Veiligheid en historie waren belangrijke thema's. Tussen de Generaal de Bonskazerne en de Graafse brug mag nog 50 kilometer per uur gereden worden. Dit was 80. Fietsers hebben op de rotondes voorrang op het autoverkeer. Met een extra budget van de provincie Brabant in het kader van de Zuiderwaterlinie-project, heeft de gemeente Grave in het wegvak de cultuur-historische waarde in de herinrichting mee kunnen nemen. De N324 is voor de vestingstad Grave belangrijk. Van een drukke weg langs het stadje, is de uitstraling veranderd naar een weg door de bebouwde kom. Het valt in eerste instantie niet erg op, maar er is veel extra straatwerk verricht. De goten met de waterputten zijn in klinkers gezet. De kleurstelling van het beton, uit één stuk gegoten, is aangepast aan de vestingvisie. In Grave is niet gewerkt met houtachtige afscheidingen maar er is gewerkt met verhoogde banden van natuursteen. Tussen de weghelften is gras ingezaaid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant