De N271 bij Plasmolen wordt voetgangersvriendelijk als het gebied straks als shared space is ingericht. (foto: Jos Gröniger)
De N271 bij Plasmolen wordt voetgangersvriendelijk als het gebied straks als shared space is ingericht. (foto: Jos Gröniger)

Kanttekeningen bij plannen reconstructie N271

Algemeen 655 keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR / GENNEP | De provincie Limburg presenteerde donderdag de aangepaste plannen voor de reconstructie van de rijksweg N271 tussen Milsbeek en de bebouwde kom van Mook. De reacties op de voorgestelde aanpassingen op het bijna vierenhalve kilometer lange traject lopen uiteen.

Door: Jos Gröniger

De aanpassingen in de plannen volgden op opmerkingen en wensen die de bevolking en belanghebbenden enkele jaren geleden uitten op het eerste ontwerp.

Aanleiding voor de reconstructie van het traject is de aanpassing van de situatie op de N271 bij Plasmolen. De parkeerplaatsen tegenover de Riethorst en de het Italiaanse restaurant even verderop, en de bezoekers van het gebied leveren vaak gevaarlijke situaties op. Daarnaast vroeg het gebied om een verfraaiing. In het kader van de Regio Visie werd daarom voorgesteld er een 'pleisterplaats' te realiseren. Langs de N271, de oude verbindingsweg tussen Nijmegen en Venlo, zijn diverse toeristisch ingerichte plaatsen gepland. Ter hoogte van de afslag Schildersweg verandert de N271 in een shared space waar snelverkeer ondergeschikt is aan de wandelende bezoekers. Shared space is op N-wegen buiten de bebouwde kom is uniek.
Kritisch waren de bezoekers en aanwonenden op de aanpak van de kruising N271 – Pastoorsdijk tussen Milsbeek en Plasmolen. Het weghalen van de uitvoegstrook in zuidelijke richting zou gevaar kunnen opleveren. Ook de verbinding tussen de Mookerplas en de kruising werd gemist.

Op het 4.300 meter lang traject worden 135 bomen gekapt en worden 189 jonge boompjes teruggeplant. Dat gebeurt volgens een herplantplicht. Ingewijden leverden kritiek omdat voor de nieuwe bomen minder ruimte is. Er worden passeerhavens ingericht waarvoor bomen wijken. De jonge bomen komen vervolgens te dicht bij elkaar te staan om te kunnen groeien.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant