Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Gedoe over een naam die niet bedacht hoeft te worden

Algemeen 511 keer gelezen

COLUMN | Toen ik kort na de helft van de vorige eeuw de krant begon te lezen, begreep ik snel dat ik woonde in het Land van Cuijk. Toen al.

Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis gaan over 2,5 jaar samen. Die drie vormen het grootste deel van het Land van Cuijk en het restant (Mill en Grave) zal spoedig de boel compleet maken. Dus als er íets is waar niet over gesteggeld hoeft te worden is het de naam van de nieuwe gemeente. Alles om me heen heette altijd al Land van Cuijk. Het streekgewest, de zaalvoetbalorganisatie, de homofielenclub van destijds en alles wat je verder aan regionale organisaties kunt bedenken.
Nergens in Nederland is er een gemeentelijke herindeling geweest waar zo weinig hoefde te worden nagedacht over de naam van de nieuwe gemeente.
En toch hoor ik om me heen dat er aan andere namen gedacht wordt. De bevolking moet mee gaan denken. Laat me niet lachen. Straks jaagt de dorpsvereniging van Ledeacker iedereen op om digitaal te gaan stemmen en heet onze nieuwe gemeente plots Ledeacker. Zeker, een mooie naam, maar het slaat nergens op.

Veel mensen willen ook iets doen met de Maas. Dat is niet duidelijk en niet origineel als je weet dat er tussen Maastricht en Rotterdam heel erg veel namen aan die rivier zijn verbonden. Ook gemeentenamen, Maashorst (Uden) zit er aan te komen en niet ver weg hebben we ook al Peel en Maas en Horst aan de Maas. Zullen we Maasdriel, Maassluis, Maastricht, Maasgouw en West Maas en Waal maar niet meetellen?
Ondertussen geven onze gemeenten wel een godsvermogen uit om via de toeristenpromotie de naam Land van Cuijk "in de markt te zetten."
Nee, zegt een inwoner van Boxmeer tegen mij, ik moet er niet aan denken dat ik straks in het Land van Cuijk, met de nadruk op Cuijk, woon. Mag ik dat bekrompenheid van de ergste soort noemen? Door de weerzin tegen rivaliserende plaatsen zijn er al heel wat onzinnige namen ontstaan. U weet nog steeds niet waar de gemeente Landerd (Schaijk) of Laarbeek (Beek en Donk) ligt?

En wat doen we straks als iemand vraagt waar de gemeente Maashoek (een van de kneuterige namen die al zijn bedacht) ligt?
Dan zeg je: "Dat is het Land van Cuijk."
De vragensteller: "Zeg dat dan meteen. Dat ken ik wel."

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant