Afbeelding

Vernieuwing beleid Sport en Bewegen in Grave

Algemeen 241 keer gelezen

GRAVE | 'Een sport- en beweegnota voor Grave, Mill en Sint Hubert en Cuijk, inbreng van alle sportverenigingen; dat is de opdracht. Initiatieven moeten van onderop komen, niet alleen van sportverenigingen maar ook van maatschappelijke organisaties en het onderwijs. Verbinding is nodig.' Aan het woord is Jos Kuipers, adviseur van Sport Service Noord Brabant, SSNB, die de gemeenten begeleidt bij de totstandkoming van de nota. 'Sport is geen doel op zich. Het heeft invloed op lichamelijk en psychisch welbevinden, zorgt voor cohesie in de samenleving en daar gaat het om'.

In drie avonden kunnen partijen hun visie geven op de "Sport- en beweegnota Grave". 13 mei was de aftrap. Dave Schoonen, regiomanager van SSNB: 'sportverenigingen zoeken elkaar nog niet actief op. Toch is dat van belang. Kennis en kunde moeten meer gedeeld worden! En er zijn allerlei subsidies, bijvoorbeeld voor bestuurstrainingen, samenwerking sportvereniging-onderwijs en voor verduurzaming van accommodaties. Het Kabinet investeert jaarlijks 410 miljoen'.

De tafeltennisvereniging Grave had graag meegedaan met het plan van drie Graafsche voetbalverenigingen en de hockeyclub voor een nieuwe gezamenlijke accommodatie in Escharen.  'We hebben geen wedstrijdaccommodatie en moesten nu uitwijken naar Nederasselt. We waren niet op de hoogte van de plannen', aldus de voorzitter. Het is een sprekend voorbeeld van hoe kansen gemist worden. Piet de Jong, directeur Jozefschool in Velp, geeft een mooi voorbeeld van het verbinden van sport met maatschappelijke opdrachten: kinderen van zijn school wandelen maandelijks met ouderen uit een nabijgelegen zorgresidentie.

Sport Service Noord Brabant heeft een goed beeld van de sportdeelname in de gemeente. 28% van de inwoners van Grave sport in georganiseerd verband. 33 % van de inwoners gebruikt de fiets voor afstanden korter dan 7,5 kilometer en 41,6 % wandelt. Jeugdigen sporten vaak tot hun studietijd, daarna neemt de sportactiviteit af. Oudere mensen bewegen vaak te weinig.

In een nieuwe sportnota  staat sportstimulering centraal. Er zijn nog veel vragen. Hoe kunnen sportverenigingen sport stimuleren en hoe kunnen ze samenwerken met anderen? Moet er een sportcafé komen? Moeten er functionarissen komen die het sporten onder de aandacht brengen of zijn het de sportverenigingen zelf? Of bijvoorbeeld leerkrachten van scholen? Is het een aandachtpunt voor fysiotherapeuten of de jeugdzorg?

2019 wordt in Grave gebruikt voor het opstellen van de Sport- en beweegnota. De nota zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant