Archieffoto.
Archieffoto.
column Koos

Even het poenerige imago afschudden; en dan hup JVC

Algemeen 690 keer gelezen

COLUMN | Het gaat niet goed met JVC, onze regionale semi-profclub uit Cuijk, ooit de trots van voetballend Land van Cuijk. De technische commissie maakte in boekhoudkundig opzicht een behoorlijke beginnersfout: ze wilden voor het komende seizoen tienduizenden euro's meer uitgeven dan er beschikbaar is. En dan gaat het mis, weten we. Dan komt er heibel in de tent. Als dan ook nog het sterrenelftal dreigt te degraderen, heb je geheid de koe aan het schijten.

Tot zo ver niks nieuws. Gedoe hoort nu eenmaal bij een club die zijn nek uitsteekt. Dan komen de cynische reacties, dan vliegt de afgunst uit de bocht en menen de betweters dat ze hun gelijk krijgen.

Dit scenario lag natuurlijk een beetje op de loer. JVC is jarenlang zo'n beetje het PSV van het Land van Cuijk geweest, een zakelijke club, een beetje een poenerige ook. Nou heb je dat al snel als je in het voetbal hogerop wilt. Voldoe je aan de ene kant aan de wetmatigheid van het voetbal dat je gaat betalen aan spelers, dan wordt het aan de andere kant een stuk lastiger om de sympathie van je omgeving te krijgen.

Meer geld uitgeven dan je hebt, moet je nooit doen. Punt.

Maar jammer is het wel als het semi-profvoetbal van Cuijk teloor gaat. Want willen wij dat alle bovengemiddeld talent naar elders verkast, omdat we het succes een ander (in dit geval Cuijk) niet gunnen? Om het hier leuk te houden, moeten we de rijen sluiten. Stel je het Land van Cuijk als één gemeenschap, een gemeente voor. Dan sta je op veel fronten sterker ten opzichte van de boze buitenwereld. Dan wordt het wat makkelijk om hier en daar een niveautje hoger te gaan. Niet overal wat aanklooien, maar Iedere hoek van de nieuwe gemeente krijgt alle support om te doen waar het goed in is. Hier eredivisie volleybal, daar ereklasse handbal, tweede of derde divisie voetbal, een topschouwburg en ga maar even door. In ieder geval een einde aan het geneuzel van het ene dorpje tegen net andere.

Ik ben voor een hoog spelend JVC.

En wat die poenerige club betreft: PSV is ook van dat imago afgekomen. PSV wordt ook ooit weer landskampioen.

Koos

Zo ook JVC, ook al zouden ze nu eerst een stapje lager moeten. Dat is de wetmatige cyclus van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Veel sterkte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant