De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer wordt in de toekomst afgesloten.
De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer wordt in de toekomst afgesloten. Foto: Martijn Schwillens

Wijkraden willen uitstel aanleg 'veilige fietsroute' Boxmeer

Verkeer en vervoer 556 keer gelezen

BOXMEER | De wijkraden Boxmeer Noord en Boxmeer West vrezen voor meer ongelukken als fietsers worden 'gedwongen' te fietsen via de nieuwe fietsroute zodra de kruising Schilderspad-Spoorstraat wordt afgesloten. In een open brief aan het gemeentebestuur pleiten de wijkraadvoorzitters voor uitstel van de 'veilige fietsroute'. "In Boxmeer Noord en West is niemand te vinden die zich kan herkennen in de voorgestelde oplossing", aldus Hilly van Neerven en Ad de Ponti.

Door Martijn Schwillens

De gemeente wil een einde maken aan de onveilige verkeerssituatie op de kruising van het Schilderspad met de Spoorstraat nabij de spoorwegovergang, waar veel scholieren de weg oversteken. De kruising wordt daarom afgesloten en in de plaats komt een nieuwe fietsstraat via de Jeroen Boschstraat, Rembrandt van Rijnstraat en Oranjestraat naar het Elzendaalcollege. "Als wijkraden hebben wij als hoofdtaak om de leefbaarheid van de wijk te behouden. Vanuit dat oogpunt is het creëren van een nieuwe situatie die gevaarlijker is dan de huidige situatie onverantwoord", vinden Van Neerven en De Ponti, die meer zien in een fietstunneltje onder de Spoorstraat. "Alleen de kruising is gevaarlijk. De gemeente stelt voor dat fietsen door de wijk gaan zwerven en een tiental kruisingen gaan passeren waarin rechts verkeer voorrang heeft", schrijft het duo.

Second opinion
Ook willen zij dat de uitkomsten van een 'second opinion' worden meegenomen in de besluitvorming. De wijkraden hebben die uit laten voeren door professor Brookhuis (Universiteit van Groningen). Die concludeert dat de meetmomenten in het rapport van de gemeente 'niet in overstemming is met de realiteit', 'inschattingen over verkeersontwikkeling niet kloppen' en 'mogelijke oplossingen niet of beperkt zijn uitgewerkt'. De wijkraden willen daarom uitstel in afwachting van 'een constructief gesprek' met wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO).

Lees meer hierover in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 4 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant