De Cuijkse wethouder Maarten Jilisen praat namens de drie gemeenten bewoners van Vortum-Mullem bij over de plannen voor de nieuwe gemeente.
De Cuijkse wethouder Maarten Jilisen praat namens de drie gemeenten bewoners van Vortum-Mullem bij over de plannen voor de nieuwe gemeente. Foto: Martijn Schwillens

Wat moet mee naar nieuwe gemeente? 'Inbreng van bewoners is zeer waardevol'

Politiek 284 keer gelezen

VORTUM-MULLEM | Burgemeesters en wethouders van Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk, die per 1 januari 2022 één gemeente gaan vormen, hebben in de maand mei een tour langs alle kerkdorpen gemaakt om te peilen wat dorpsbewoners belangrijk vinden 'om mee te nemen naar onze nieuwe gemeente'. "De inbreng van bewoners is zeer waardevol."

Ruim 50 stoelen staan keurig op een rij in Knillus in Vortum. Er wordt deze woensdag blijkbaar aardig wat volk verwacht in de nieuwe MFC. Er is flink geflyerd in de hoop dat bewoners hun wensen voor de toekomst komen delen met de Cuijkse wethouder Maarten Jilisen, die namens de drie gemeenten aanwezig is. Maar de stoelen blijven leeg. Zes bewoners slechts getroosten zich de moeite om hun mening te geven. "De opkomst varieert. In Stevensbeek was er letterlijk één persoon, in Maashees meer dan 25", vertelt Jilisen. "Het gaat echter niet om de kwaliteit, maar de kwantiteit van wat we ophalen. En die is doorgaans goed."

Leefbaarheid
Dat geldt ook voor Vortum, waar de zes -aangevuld met twee SP-raadsleden uit Boxmeer- in alle openheid discussiëren over wat er nodig is om het dorp in de toekomst leefbaar te houden. De school neemt een centrale rol in de toekomstplannen van het Boxmeerse kerkdorp in. "Als die sluit, gaan kinderen elders hun sociale leven opbouwen en blijft er niets meer over voor eigen verenigingen, die het hart van Vortum vormen. Wij pleiten juist voor heropening van de kinderopvang hier", vertelt dorpsraadvoorzitter Peter van Bree.

Wonen en zorg
Dorpsbewoners willen een 'zorgpunt' in Vortum, desnoods een uurtje in de week. "Een inloopspreekuur om te wegen, bloedprikken en voor hulpvragen. Wij denken zelf aan een zogeheten 'zorgbus', die elke week een vaste route rijdt door de gemeente. Zodoende hoeven mensen niet het dorp uit als zij een huisarts willen spreken of bloed moeten prikken." Ook wordt veel belang gehecht aan het behoud van jongeren. "Wijs beschikbare bouwgrond toe aan jongeren, houdt starterskortingen in stand en laat welstand soepeler omgaan met energieneutraal bouwen of het splitsen van woningen, zodat ouderen bij hun kinderen kunnen wonen", adviseren de bewoners.

Aan de slag
"Elk dorp met een school heeft de nadrukkelijke wens dat deze open kan blijven. Verder is er vraag naar woningen voor zowel ouderen als jongeren en is bereikbaarheid een belangrijk onderwerp. Ook zorg moet toegankelijk blijven", vat Jilisen samen. "Bewoners willen dat er iets met hun stem wordt gedaan. Daar gaan wij met z'n drieën mee aan de slag."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant