De gemeente Cuijk wil niet langer een sportgala waarbij alle sportkampioenen uit de gemeente op het podium worden geroepen.
De gemeente Cuijk wil niet langer een sportgala waarbij alle sportkampioenen uit de gemeente op het podium worden geroepen. Foto: Peter Kuijpers

Uitreiking Sport- en Cultuurprijs in Cuijk 'wordt echt vette avond'

Sport 376 keer gelezen

CUIJK | De Sport- en Cultuurprijs in de gemeente Cuijk wordt in een volledig nieuw jasje gehesen. Op zaterdag 2 november vindt in de Schouwburg Cuijk de eerste 'Avond van de Uitblinkers' plaats. Volgens sportwethouder Maarten Jilisen (Liberaal LvC) wordt momenteel de hand gelegd aan een programma 'dat gaat aanzetten tot inspiratie'. "We willen dat de mensen straks zeggen: 'Hier moet je echt bij zijn'."

Door Martijn Schwillens

Met name de gemeentelijke sportprijs had in Cuijk zijn langste tijd gehad, weet Jilisen. "Alle kampioenen, van jeugd tot senioren en ongeacht het niveau, werden achter elkaar op het podium geroepen voor een oorkonde. De verenigingen maar ook de gemeenteraad wilden iets anders. Om het geheel extra cachet te geven, hebben we besloten om de 'Avond van de Uitblinkers' één keer in de twee jaar te organiseren. Iedereen die een aantoonbaar onderscheidende prestatie heeft geleverd op het gebied van sport en/of cultuur kan genomineerd worden. Een vakjury zal vervolgens drie of vijf kandidaten selecteren", legt hij uit. "Dat kan een lokale schrijver zijn die een boek in een mooie oplage heeft geschreven of een sporter die op nationaal niveau of zelfs internationaal niveau een opvallende prestatie heeft neergezet. Dat is duidelijk anders dan voorheen."

Avondvullend programma
Jilisen wil nog niet uit de doeken doen hoe de 'Avond van de Uitblinkers' precies wordt ingevuld, maar duidelijk is dat 'uitblinken' verder gaat dan sport of cultuur. "Met gastsprekers die komen vertellen wat zij hebben moeten doen of laten om iets te bereiken in hun carrière. Maar ook workshops waar mensen hun eigen talenten kunnen ontdekken en natuurlijk presentaties van de mensen die genomineerd worden of eerder al ooit een aantoonbare onderscheidende prestatie hebben neergezet. Het moet een avond worden waar je bij wijze van spreken ook toegang voor had kunnen vragen, met een avondvullend programma waarin de uitreiking van zowel de Sport- als de Cultuurprijs een centrale plek zal innemen. Zoals een collega laatst zei: 'Echt een vette avond'."

Nomineren
Inwoners van Cuijk hebben duidelijk een stem in de genomineerden. Zij kunnen tot en met 15 juni kandidaten aandragen via www.cuijkdoet.nl/uitblinkers. Een jury maakt vervolgens een selectie. Tijdens de 'Avond van de Uitblinkers' op 2 november worden vak- en publieksprijzen uitgereikt. Direct na de zomer worden de genomineerden bekend gemaakt. Vervolgens kunnen Cuijkenaren ook hun stem uitbrengen voor de publieksprijzen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant