In 2015 nam een groep uit Pribyslav (in blauw shirt) deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hier poseren ze met burgemeester Wim Gradisen voor het gemeentehuis in Mook.
In 2015 nam een groep uit Pribyslav (in blauw shirt) deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hier poseren ze met burgemeester Wim Gradisen voor het gemeentehuis in Mook.

Mook viert volgend weekend jubileum stedenband met Pribyslav

Kunst en cultuur 326 keer gelezen

MOOK | In het weekend van vrijdag 14 en zaterdag 15 juni viert de gemeente Mook en Middelaar het 25-jarig bestaan van de stedenband met de gemeente Pribyslav in Tsjechië. Daarvoor zullen 25 gasten uit Pribyslav naar Mook komen en met een feestelijk programma zullen beide gemeenten stilstaan bij 25 jaar vriendschap.

Het idee voor een stedenband of jumelage ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog en beleefde een revival na de val van de Muur in 1989. Mook en Middelaar werd in 1994 "tweelingstad" met Pribyslav en besefte dat een goede band opbouwen het beste gestalte zou kunnen krijgen door uitwisselingsprogramma's op te zetten en daar nadrukkelijk maatschappelijke organisaties bij te betrekken.
Daartoe werd de Stichting Pribyslav opgericht en in Pribyslav werd de "Steen der Vriendschap" onthuld wat de waarde van de stedenband een permanente blikvanger gaf.

Vierdaagse
Inmiddels zijn er in 25 jaar tussen Mook en Pribyslav tal van uitwisselingen geweest. Daarbij waren scouts, voetballers, tennissers, zangers, muzikanten, tuiniers, jagers, brandweerlieden, gemeentebestuurders en leden van de Stichting Pribyslav en van het "Comité voor buitenlandse betrekkingen" in Pribyslav betrokken. Vele Mookse delegaties waren in Pribylav en omgeving te gast en verrijkten hun kennis met bezoeken aan o.a. bedrijven en musea. Omgekeerd gold dat ook voor gasten vanuit Pribyslav. Daarnaast verkenden die via fietstochten deze regio en namen zij deel aan de Nijmeegse Vierdaagse in 2005 en 2015.

Ereburger
Het 10-jarig jubileum werd in 2004 in Mook gevierd met een grote groep veelal jonge Tsjechen. Zij gaven destijds in 'De Poort van Limburg' in Mook blijk van hun uitstekende muzikale talenten. Bij het 20-jarig jubileum in 2014 was Mook in Pribyslav te gast en bij deze feestelijke viering werd Piet Martens uit Mook vanwege zijn inzet voor de stedenband tot ereburger van Pribyslav benoemd. En nu is de stedenband dan toe aan het zilveren jubileum.

Gevarieerd programma
De gasten uit Pribyslav krijgen vrijdag 14 en zaterdag 15 juni een gevarieerd programma aangeboden. Wie nader kennis wil nemen van de stedenband kan zaterdag 15 juni in ´t Môks café terecht. Daar vindt van 13.30 tot 16.30 uur de manifestatie 'Mook meets Pribyslav' plaats. Met een fototentoonstelling wordt 25 jaar stedenband in beeld gebracht en er is gelegenheid tot ontmoeting met verenigingen uit Mook en Pribyslav, die bij de stedenband betrokken zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant