Vrijwilligers van Ambacht Centrum Grave (rechts initiatiefnemer Jaap van Geel) maken het oorspronkelijke kerkhof van de ‘rode nonnen’ gereed voor het inzaaien van wilde bloemen.
Vrijwilligers van Ambacht Centrum Grave (rechts initiatiefnemer Jaap van Geel) maken het oorspronkelijke kerkhof van de ‘rode nonnen’ gereed voor het inzaaien van wilde bloemen. Foto: Annelies Graafsma

Kasteelklooster Velp weet welke bouw kan en mag

Algemeen 447 keer gelezen

VELP | De tuin van kasteelklooster Bronckhorst (1858) in Velp is een rijksmonument 'met een hoog-monumentale waarde', zo lezen we in het opgeleverde onderzoeksrapport van Bureau Erfgoed.nu. De tuin ligt verscholen achter de hoge muur van het voormalige slotklooster. Eigenaar en projectontwikkelaar Nico Haase had om een onderzoek gevraagd. Hij wil nieuwbouw in de tuin. "Iedere ingreep in de kloostertuin beïnvloedt alle onderdelen van het complex", aldus beheerder Babs Jaspers van het complex.

Door Annelies Graafsma

Dat de tuin van groot belang is voor de monumentale waarde van het hele klooster, maakt beheerder Babs Jaspers duidelijk: "Er is veel behouden gebleven, zoals de fruitboomgaard, de heilige beelden en de staties langs de muren. In het tuin-historisch onderzoeksrapport hebben we adviezen gekregen over wat wel en niet mag."

Wilde bloemen
Op vrijdag 7 juni worden wilde bloemen gezaaid in de kloostertuin. Natuurmonumenten schenkt de zaden. De bloemen komen ook op het kerkhof van de Redemptoristinnen. Zij stichtten het klooster. De ommuurde kloostertuin is afgelopen jaar flink onder handen genomen door vrijwilligers en statushouders van Ambacht Centrum Grave. Initiatiefnemer Jaap van Geel wijst op de oorspronkelijke paden waarlangs de nonnen liepen. Sommige ervan zijn hersteld. "De moestuin is terug en heggen en struiken gesnoeid." Het klooster wordt bewoond door migrantenarbeiders en mensen die voor korte tijd huisvesting nodig hebben. Van Geel hoopt dat vanaf volgend jaar openstelling van de kloostertuin mogelijk is: "Een paar keer per jaar zou mooi zijn."
'De invloed van nieuwbouw op de kloostertuin moet zo beperkt mogelijk zijn', staat te lezen in het rapport van Erfgoed.nu. Of dat haalbaar is en of de bouwplannen doorgaan, is de vraag. In ieder geval staan er straks bloemen op het kerkhof als kleurrijke herinnering aan de zusters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant