Een beeld dat inmiddels tot het verleden behoort: badgasten op het strand van 't Schaartven in Overloon.
Een beeld dat inmiddels tot het verleden behoort: badgasten op het strand van 't Schaartven in Overloon. Foto: De Maas Driehoek
update

Al bijna 1.300 handtekeningen voor heropening Schaartven

Algemeen 1.892 keer gelezen

OVERLOON | Het hek bij 't Schaartven in Overloon moet weer van het slot. Mischa van Pinxteren uit Holthees is samen met een groep vrienden een actie begonnen om de recreatieplas weer open te krijgen voor het publiek. De online petitie is in 48 uur tijd al meer dan duizend keer getekend. Op vrijdagochtend stond de teller op bijna 1.300 handtekeningen. "Er is niemand die snapt waarom de plas niet meer toegankelijk is", aldus Van Pinxteren.

Door Martijn Schwillens

De warme dagen met Hemelvaart maakten volgens Van Pinxteren nogmaals duidelijk dat er binnen Overloon en Holthees grote behoefte is aan heropening van de recreatieplas. "Iedereen die ik erover spreek, is het roerend met ons eens. Wij zijn daarom een petitie gestart. Binnen twee dagen is die al meer dan duizend keer ondertekend. Dat zegt ook wel iets over de waarde die mensen aan deze zwemplas hechten. Niet alleen in Overloon en Holthees, maar eigenlijk in alle dorpen rond Boxmeer. Voor veel mensen is het de enige optie. De Radioplassen in Stevensbeek zijn voor kinderen ook veel minder geschikt. We wisten wel dat er een boel onvrede was, maar dat we in korte tijd zoveel handtekeningen zouden ophalen, heeft ons positief verrast", zegt hij.

Gemeenschapsgoed
Van Pinxteren snapt niets van de keuze van de gemeente Boxmeer om 't Schaartven te verkopen 'onder rare afspraken'. "Het is natuurlijk al raar dat je een plas verkoopt aan de laagste bieder. Maar los daarvan, kun je natuurlijk best een recreatieplas verkopen aan een private partij. Echter wel onder voorwaarde dat de plas toegankelijk blijft als zwemwater. Het Schaartven is één van de mooiste en schoonste plassen in de regio", benadrukt Van Pinxteren. "Laatst sprak ik een man die al sinds zijn derde op 't Schaartven komt om te vissen en regelmatig watermonsters neemt. 'Ongehoord mooi', noemt hij de waterkwaliteit. 't Schaartven is gemeenschapsgoed. Deze actie is bedoeld om uiteindelijk het slot van het hek te krijgen, maar in eerste instantie willen we zoveel mogelijk handtekeningen inzamelen die we nog voor de zomervakantie willen gaan aanbieden aan de wethouder. We kunnen niet gaan wachten totdat iedereen vrij heeft en in zijn of haar vakantie een frisse duik wil gaan nemen."

Particulier bezit
Thijs Hofmans nam 't Schaartven eind 2018 over van de gemeente Boxmeer voor een bedrag van 146.000 euro. Volgens de eigenaar is openstelling van de recreatieplas, zelfs tegen betaling, niet rendabel. De Overloonse ondernemer heeft nog geen concrete plannen voor de natuurplas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant