Groenafval.
Groenafval. Foto: Leon Voskamp

Tuinafval aanbieden wordt in het Land van Cuijk weer gratis

Algemeen 1.543 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Inwoners van het Land van Cuijk kunnen met ingang van 1 augustus 2019 hun tuinafval weer gratis naar de groenstraat in Haps en de diverse minimilieustraten brengen. Na één jaar blijkt dat door het ingevoerde tarief ongewenste verschuivingen van afvalstromen heeft plaatsgevonden.

Exact één jaar na de invoering wordt het tarief alweer afgeschaft. Vanaf 1 augustus 2019 kunnen inwoners hun tuinafval weer gratis brengen naar de groenstraat in Haps en de mini-milieustraat in de gemeente. Op de minimilieustraten kunnen inwoners per keer niet meer dan 2m3 brengen. Op de groenstraat in Haps wel. De andere ingevoerde of gewijzigde tarieven blijven in stand. Het gaat om 7,50 euro per halve kubieke meter voor A- en B-hout, gips, grond, puin en harde kunststoffen, 15 euro per halve kubieke meter voor grof restafval, dakleer en C-hout. Het tarief voor de inzameling van grof huishoudelijk afval op afroep bedraagt 16 euro halve kubieke meter.

Waarom weer afschaffen?
Belangrijkste reden voor het afschaffen van het tarief is de ongewenste verschuiving van afvalstromen. Vaak wordt gedacht dat grondstoffen die te recyclen zijn altijd geld opleveren. In de meeste gevallen is dit niet zo. Aan de verwerking van afval zijn ook kosten verbonden, terwijl ze wel volledig gerecycled kunnen worden. Ondanks dat is afvalscheiding nog steeds beter dan het als restafval te moeten verbranden. Afval scheiden en recyclen is financieel nog steeds voordeliger dan afval als restafval te verbranden. En uiteraard is afval scheiden veel beter voor het milieu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant