Afbeelding
Cuijk Kei Goed

Zing mee met smartlappen tijdens Cuijk Kei Goed

Algemeen 516 keer gelezen

CUIJK | Smartlappenkoor Goei Volluk Cuijk viert een feestje. Het zestigkoppige koor uit Cuijk pakt voor zijn twintigjarig bestaan groots uit met een smartlappenfestival tijdens Cuijk Kei Goed op zondag 16 juni.

Wat begon met een advertentie in de plaatselijke krant voor een meezingmiddag groeide uit tot een gezellig smartlappenkoor, vernoemd naar de gelijknamige kroeg waar de zangvereniging het levenslicht zag. Jan Termeer is al veertien jaar met veel plezier lid en voorzitter van het koor. Nadat hij samen met zijn vriend Jos een optreden zag in Schouwburg Cuijk besloten ze zich aan te sluiten bij een repetitieavond. En dat beviel. Elke even week zijn ze op woensdagavond samen met de andere leden te vinden in Café de Posthoorn aan de Maasstraat om te repeteren. Daarbij voert gezelligheid de boventoon. "Het is altijd gezellig", vertelt Jan met een lach. "Vroeger bleven we altijd tot het einde van de avond hangen om een drankje te doen. Dat gebeurt nog weleens, maar we worden ook een jaartje ouder", lacht hij.

Smartlappenfestival
Goei Volluk Cuijk heeft zo'n acht grote opvoeringen per jaar. Ze treden steevast op met muzikale begeleiding. "We staan op festivals in de regio, maar treden ook op in Cuijk tijdens feestdagen en braderieën. De doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse in Cuijk en zingen bij Cuijk on Ice zijn vaste prik. Daarnaast treden we op in bejaardencentra en verzorgen we jaarlijks een optreden in het sociaal café van de Vrolijke Vlinders, een café voor mensen met een beperking." Komende zondag pakt het koor eveneens groots uit tijdens Cuijk Kei Goed. Met een goede reden; ze vieren hun twintigjarig jubileum met een smartlappenfestival. "In maart, de maand dat het koor officieel werd opgericht, hebben we al een reünie gehouden waar 120 leden en oud-leden bij aanwezig waren", zegt Jan. "Voor het smartlappenfestival hebben we veertien koren, in totaal vierhonderd man, uit de regio uitgenodigd om op te treden. De koren komen onder meer uit Boxmeer, Haps, Beers, Gennep en Velp."

Levensliederen en meezingers
Verspreid door Cuijk staan die dag acht podia waar je tussen 12.30 en 17.00 uur non-stop kan meezingen en genieten van smartlappen. Van de levensliederen van Nick en Simon en Jan Smit tot klassiekers en Engelse meezingers als Take Me Home, Country Roads. "Op de podia staan verschillende koren. Tevens trekken er een aantal koren door Cuijk en treden op diverse plekken op. Elk halfuur vindt er een ander optreden plaats. We kunnen het festival mede organiseren door alle steun van de lokale ondernemers." Het smartlappenfestival wordt om 12.00 uur geopend met de klanken van het jubilerende koor. Om 17.00 uur wordt gezamenlijk afgesloten door alle koren op het Maasplein voor de schouwburg. Een mooi slotstuk dat door de vierhonderd aanwezige koorleden uit volle borst wordt meegezongen. Jan kijkt er naar uit. "Bij ons vorige jubileum zongen we met zevenhonderd man op het plein. Dat was mooi. Ik heb er weer zin in!"

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant