Leerlingen van 't Startblok begonnen woensdag op symbolische wijze met de aanleg van de fietsbrug tussen Mook en Katwijk.
Leerlingen van 't Startblok begonnen woensdag op symbolische wijze met de aanleg van de fietsbrug tussen Mook en Katwijk.

Aanleg fietsbrug begonnen: 'Opa' spoorbrug krijgt na 137 jaar een 'kleinzoon'

Verkeer en vervoer 750 keer gelezen

KATWIJK/MOOK | Tientallen leerlingen van basisschool 't Startblok in Cuijk hebben woensdagochtend de starthandeling verricht van de aanleg van de fietsbrug die volgend jaar Mook en Katwijk, als onderdeel van de snelfietsroute Cuijk-Nijmegen, met elkaar moet verbinden. "Deze brug vormt niet alleen letterlijk een verbinding, maar verbindt ook twee bevolkingsgroepen die tot nu toe elkaar niet kenden", aldus de Mookse wethouder Geertjan Wienhoven.

Door Martijn Schwillens

Wienhoven (DGP) wil er maar mee aangeven dat de Maas meer dan eens een symbolische grens is gebleken in de samenwerking tussen buurgemeenten. "Deze fietsbrug is een langgekoesterde wens waar ook al mijn voorgangers van gedroomd hebben. Dat het nu zover is, maakt mij blij en trots."
De 145 meter lange brug wordt gebouwd in Schiedam en zal volgend najaar per ponton naar de plek worden vervoerd en in één keer worden opgesteld. "Tegelijkertijd starten wij met de aanleg van het fietspad vanuit Cuijk richting Katwijk. De aanbesteding is nu in volle gang en we verwachten dat we in oktober of november kunnen beginnen, zodat het fietspad klaar is als in september 2020 deze duurzame brug op zijn plek wordt gelegd en het tracé helemaal klaar is", verduidelijkte de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels (ABC). Wienhoven: "We merken dat het spoortunneltje tussen Mook en Molenhoek al veelvuldig wordt gebruikt."

Voor de toekomst
Beide burgemeesters – Wim Hillenaar (Cuijk) en Wim Gradisen (Mook en Middelaar) – maakten meerdere bruggetjes tussen heden en verleden. "Een historisch moment, want de spoorbrug is al in 1883 opgeleverd en pas nu komt er een brug bij die twee gemeenten en drie provincies nadrukkelijker met elkaar gaat verbinden", zei Gradisen. Of zoals Hillenaar verwoordde: "De spoorbrug is de opa die er na al die jaren eindelijk een kleinzoon bij krijgt. Een brug voor de toekomst, want jullie zijn de toekomstige gebruikers", sprak hij richting de tientallen leerlingen van 't Startblok die kort na de toespraken van beide burgemeesters middels een schop in de grond begonnen met de symbolische aanleg van de brugpijlers. "Een brug die past bij het landschap en straks veelvuldig gebruikt zal gaan worden om met de (elektrische) fiets naar Nijmegen te gaan", voorspelde Hillenaar. "Maar jullie kunnen de brug natuurlijk ook gebruiken om naar Plasmolen te fietsen om daar een lekker ijsje te gaan heten", grapte Gradisen.
En tot slot: "Ik hoop in ieder geval dat de brug veel gebruikt gaat worden. Beide kanten op."

De wethouders Geertjan Wienhoven en Gerard Stoffels onthulden, samen met twee leerlingen van 't Startblok, het bord met daarop de schets van hoe de fietsbrug eruit komt te zien.
Leerlingen van 't Startblok begonnen woensdag op symbolische wijze met de aanleg van de fietsbrug tussen Mook en Katwijk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant