Erik van Haren heeft MathPlay ontwikkeld om 'te laten zien hoe leuk wiskunde daadwerkelijk is'.
Erik van Haren heeft MathPlay ontwikkeld om 'te laten zien hoe leuk wiskunde daadwerkelijk is'.

'Ik wil laten laten zien hoe leuk wiskunde kan zijn'

Onderwijs 1.723 keer gelezen

BOXMEER | Erik van Haren heeft zich als doel gesteld 'te laten zien hoe leuk wiskunde kan zijn'. Hiervoor heeft hij MathPlay ontwikkeld: spelmaterialen en boekjes die op een speelse wijze inzichtelijk maken hoe wiskunde werkt en in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt. "Door MathPlay wordt wiskunde op een laagdrempelige manier aangeboden", vertelt de Boxmerenaar.

Door Martijn Schwillens

"Veel mensen ervaren wiskunde als iets moeilijks. Door wiskunde begrijpbaar te maken en te tonen dat het juist helpt om dingen eenvoudiger te maken, laat ik zien hoe leuk wiskunde daadwerkelijk is. Om die nieuwsgierigheid te wekken en plezier te laten hebben in wiskundige puzzels en spellen, heb ik de spelmaterialen en boekjes ontwikkeld", verduidelijkt de 42-jarige wiskundedocent, die les geeft op het Elzendaalcollege. Voorbeelden van de spelmaterialen zijn 'Solitair', 'Pentomino's' (meetkundige legpuzzels), schuifpuzzels en een zelf ontwikkelde (3D) Rubik's kubus.

Lesmethodiek
Eerder ontwikkelde Van Haren al een lesmethodiek gebaseerd op de biljartvorm poolen. "Mijn slogan is: 'Alles is wiskunde!' Daarom streef ik ernaar om producten te maken die mensen stimuleren om met wiskunde aan de slag te gaan. Als mensen op een andere manier geprikkeld worden, ervaren ze hoe leuk wiskundig denken is", vervolgt hij. "Docenten vormen de spil in dit proces. Als ik één docent enthousiast kan maken om wiskunde op een andere manier aan te bieden, bereik ik in één klap tot wel tweehonderd leerlingen per jaar die wiskunde anders ervaren. Wiskunde is meer dan tegen een leerling zeggen: 'Dit moet je kunnen'. Dit materiaal is ontwikkeld om mensen aan te zetten om raadsels of puzzels op te lossen en hun hersenen te trainen."

Creatief denkproces
MathPlay biedt nog meer, stelt hij. Zo plaatst Erik elke week een nieuw filmpje op YouTube en heeft hij bijbehorende Facebook- en Instagram-pagina's en spreekt hij op onderwijsbijeenkomsten om MathPlay toe te passen tijdens de wiskundelessen. "Docenten hebben allemaal een curriculum af te werken, maar of leerlingen wiskunde als leuk ervaren, is erg afhankelijk van hoe de lessen aangeboden wordt. Natuurlijk bestaan mijn lessen niet alleen uit spelletjes, maar ik wil dat mijn leerlingen, maar ook volwassenen en ouderen, gestimuleerd worden in hun creatief denkproces", benadrukt hij tot slot.
MathPlay is te koop bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer en online via www.mathplay.eu of Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant