Gemert en UDI'19/CSU juichen plannen KNVB toe
Gemert en UDI'19/CSU juichen plannen KNVB toe Foto: Peter Kuijpers

KNVB steunt nieuwe opzet O-23 competitie, tweede teams vaak zorgenkindjes voor topclubs

Voetbal 262 keer gelezen

ZEIST – De competitie onder de 23 bestond al langer. De KNVB heeft het model eens flink door de wasstraat gehaald en komt met een nieuwe opzet. Het initiatief voor deze Brabantse opzet komt uit de koker van Willem Bakermans, teammanager van Derde Divisionist UNA.  De club uit het stadsdeel Zeelst heeft komend seizoen geen tweede team meer in de reserve-hoofdklasse. (Bron: ED.) Kliksport sprak met trainers van regionale topclubs.

Door: Peter Kuijpers

In eerste instantie lijkt de nieuwe opzet 'Oude wijn in nieuwe zakken' omdat onder anderen Blauw Geel'38/Jumbo en UDI'19/CSU al een paar jaar deelnemer waren in deze competitie O-23. O.S.S.'20 trok haar team halverwege terug wegens (kwalitatieve) personele problemen. Het blijft voor de hogere teams een steeds meer aandienend probleem om de reserve teams op sterkte te houden. Vaak zijn de met veel tromgeroffel aangetrokken nieuwe spelers niet bereid om in het tweede team te spelen. Een trant is ook dat voetballers van tweede teams zich laten overschrijven naar  lager spelende clubs in de regio. UDI'19, Gemert en Blauw Geel'38 hebben daar mee te dealen. Bij Blauw Geel'38 onder anderen vertrokken drie tweede elftalspelers naar elders. Timo van Dalsum en Terry van Steenbergen gingen naar Heeswijk. Paulo Cardoso Seixas verhuisde naar Avanti'31. Keeper Sebastiaan de Schouwer twijfelde lang nadat hij door Heeswijk werd gevraagd, maar wilde uiteindelijk toch de concurrentie aan met keeper Ralph Vos. Een verschraald tweede team door vertrek van spelers. Dit hield eerder al in dat veel clubs in het hogere segment de grootste moeite hebben een (kwalitatief) reserve team aan de start te brengen. De nieuwe opzet van teams 0-23 zou voor spelers een reden kunnen zijn toch hun club trouw te blijven.  



Niels van Casteren: "Nog te onduidelijk om zinnige dingen te zeggen" 



Betran Kreekels: "Mooi initiatief" 

Goed elftal
Trainer Betran Kreekels van O.S.S.'20 start deze week de training. Zijn antwoord op de vraag wat hij denkt van de voorgestelde nieuwe opzet voor spelers O-23: "Het is een mooi initiatief maar wij kunnen kwalitatief geen goed elftal leveren, wij doen dus niet mee. Vorig seizoen hebben we daarin slechts een paar wedstrijden gespeeld." Duidelijke taal van de trainer van O.S.S.'20. Diezelfde vraag voor Blauw Geel'38/Jumbo-trainer Niels van Casteren: "Ik denk dat wanneer je een volwaardig tweede team op de been kunt brengen dit altijd goed is voor de club en doorstroming naar het eerste elftal. Ik heb nog te weinig zicht op de consequenties van een O-23 competitie. Wat doen we met de spelers die ouder zijn dan 23, komen zij aan spelen toe? Nog wat meer onduidelijkheden om er nu zinnige dingen over te zeggen."


Lodewijk de Kruif, trainer UDI'19 (Foto Peter Kuijpers)

Enthousiast
UDI'19/CSU trainer Lodewijk de Kruif is nog maar kort werkzaam in Uden. Dé vraag wat hij van deze opzet vindt: "Deze gesprekken zijn grotendeels door Richard van den Boogaard gevoerd. Wat mij betreft een prima initiatief. Meer ontwikkeling en ervaringsmomenten voor talentvolle spelers. Het verschil tussen O-19 en het tweede elftal richting A selectie gaat kleiner worden. Wij zijn er vooralsnog enthousiast over."



Reinald Boeren: "Plan ziet er goed uit" 

Topteams
Gemert is een ander verhaal. De club heeft een kwalitatief en goed tweede elftal dat al jaar op jaar kampioen wordt. De voetbalcultuur in Gemert is ook niet vergelijkbaar met grotere dorpen of steden. Spelers hechten zich wat makkelijker aan de club en gaan ook niet zomaar weg. Reinald Boeren is de trainer in Gemert die in zijn eerste jaar bij de club promoveerde naar de Derde Divisie en zag het tweede team kampioen worden. Ook hij liet zich uit over de nieuw te vormen O-23 competitie. Boeren: "Volgens mij was er die competitie niet afgelopen seizoen. Althans Gemert heeft daar niet aan deelgenomen. Maar wij willen er graag aan mee doen. Het is een keer per maand en je komt de betere teams tegen. Als je dan als tweede team, of jongere speler, dichter tegen het eerste aan komt te zitten is dat pure winst. Misschien gaat deze opzet, nu spreek ik wellicht voor mijn beurt, op den duur de tweede teams vervangen. Als ik het bekijk uit mijn West-Brabantse roots daar laten veel topteams, maar ook lagere, hun tweede team naar het zaterdagvoetbal verhuizen. Maar om te besluiten en je vraag te beantwoorden denk ik dat het plan er goed uitziet. Het geeft voor spelers een basis waar ze nog op niveau kunnen spelen. Ik sta er voor honderd procent achter" ,zegt Boeren die bij Gemert volgende week de training hervat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant